Merhaba Fakir Yazar Okurları;
Güzel ülkemizde Haber olayının günümüze kadar nasıl geldiği hakkında bilgiler verip. Günümüzdeki Habercilik anlayışı hakkında eleştirilerde bulunacağım.
Haber’in Geçmişi Hakkında
Haber ilk olarak tek sayfa olarak çocuklara verilir ve sokaklarda dağıtılırdı. Halk gündemde olan ve yaşanan olaylardan bu şekilde haberdar olurdu. Daha sonra ülke geneli olarak yayınlanan haberler yerel olarak yayınlanmaya başlandı. Örnek olarak bir İlçenin yerel olarak hazırlanan haberleri haftalık olarak sokaklarda dağıtılıyordu.
Teknoloji ve Matbaanın da ilerlemesi ile daha sonra Gazete olarak basılmaya başlandı yani 1 den fazla sayfa ve bir çok haber. İlerleyen zamanlarda bu olay haftalık yerine günlük olarak basılmaya başlanılacaktı.
2000 yıllara kadar halkın gazete isteği çok fazlaydı. Radyoda dinlemek yerine olayları fotoğraflı olarak görmek, yazılan haberleri detaylı olarak okumak kitlenin çok hoşuna gitmişti.
Sonraki yıllarda Televizyon kullanımı artınca haberler artık televizyonlarda izlenmeye başlandı. Haberler ilk yıllarda sadece akşamları yayınlanırdı. Daha sonra gündem ve olaylar arması nedeniyle sabah öğle ve akşam haberlerine dönüştürüldü.
Konumuzu dağıtmadan gelelim 2000 yıllarına. İnternet artık Ülkemizde yaygınlaşmaya başladı. İnternet’in yaygınlaşması ile haber erişme ve haberin kısa sürede yayılması kolaylaştı. Artık bir çok kişi haberleri İnternet üzerinden takip ediyor videolarını izliyor ve yorum eleştiriler dahi yapıyor altında.
Yani Özet ile haber ilk olarak tek bir A4 kağıt ile basılırken daha sonra gazetelere dönüştü. Gazetelerin yerini radyolar aldı, radyoların yerini televizyonlar. Şuan ise televizyondaki haberleri izlemenin yerini İnternet’in alması aşamasındayız. Bunların hepsi ülkemizde yaklaşık 40-50 yıl içinde gerçekleşti. Belki Avrupa’ da daha kısa sürede…
Taraflı ve Tarafsız Haber
Evet artık ülkemizde haber Taraflı ve Tarafsız haber olarak ikiye ayrıldı. Her ne kadar ülkemizdeki televizyon kanalları “biz tarafsız haber sunuyoruz” diyorlarsa da öyle görünmüyor. Haberleri tek tek gezen biri bunu çok rahat anlayabilir. Bir kanalda haber farklı anlatılırken diğer kanalda aynı haber farklı anlatılıyor. Haber gerçek olmalı izleyen kitleyi yanıltmamalı. Halkı uyutmaktan farklı bir şey değildir bu.
Bu durum haberi izleyen kitleyi soğutuyor. Ben bizzat daha önceleri haber izlemekten zevk alırdım yani Reha muhtar dönemlerinden bahsediyorum. 🙂 En güzel haberleri bana göre onlar yapıyordu. Ancak artık televizyon aracılığı ile haber izlemiyorum. Genelde İnternet’den Haber Sayfalarındaki haberleri okuyorum.
İnternet’in En Popüler En Çok Ziyaret Edilen Haber Sayfaları
İnternet’de en çok ziyaret edilen haber sayfalarını sizlere sıralayacağım sizlerde gün içerisinde bu haber sayfalarına abone olup günlük olarak da İnternet sayfalarına girip okuyabilirsiniz.
- haberler.com/
- haber7.com/
- ensonhaber.com/
- ahaber.com.tr/
- sozcu.com.tr/
- milliyet.com.tr/
- hurriyet.com.tr/
- haberturk.com/
- internethaber.com/
Her zaman tarafsız ve doğru haberleri seçin. Hayatınızda doğru kararlar verin.
Saygılar.
Fakir Yazar.
4 Haziran 2017 13:23 murat
Artık medya demokrasi güçlerinin dördüncü ayağı. Demokrasinin aolmazsa olmazı güçler ayriligidir. Bu yuzden de medya tarafzi ve bağımsız olmalıdır. Gazetelerde medyanın en güçlü kısmıdır. Bu günler de tarafsız bir gazete bulmak çok zor. Kimi başka partinin kimi başka partinin. Medyaya ne kadar siyasi olursa ülke o kadar kutuplasir. Nitekim ülkemizde yaşadığımız gibi….
4 Haziran 2017 15:39 Fakir
Görüşlerinize katılmamak elde değil. Yorumunuz için teşekkürler.
4 Haziran 2017 16:05 Hamdi Çetin
Ne yazık ki siyasiler medyayı alet ediyorlar oyunlarına. İnsanlara istediklerini yaptırmak için yanıltıcı haberler vs. vs. biliyorsun anlatmama gerek yok bile. Hiç bir şeyin tadı eskisi gibi değil haberlerinde, gazetelerinde, haber izlemenin de. Ben internetten takip etmem genelde bilindik ve sabit bir tek kanaldan izlerim haberleri diğerlerine bakmam bile dediğin gibi yalan yanlış haberler. Ama sabahın köründe ekmek almaya gidip yanında da bir gazete alıp eve gelip çayla birlikte o gazeteyi okumanın verdiği keyfi hiç bir şey vermez hele ki o gazete kokusunu ne tablette, ne pc de ne de telefonda okuduğun haberlerden alabilirsin.
7 Haziran 2017 18:40 Mert Dikmen
Yazdığınız öne çıkan haber sayfalarının çoğu yandaş medya taraflı medya yani 🙂 yapacak birşey yok sadece ülkemizde değil yurt dışındada aynı durum 🙂
12 Haziran 2017 11:19 Sercan
Selam Fakiryazar. Öncelikle güzel yazın için teşekkürler. Hoş bir yazı olmuş. Diğer taraftan da haber konusuna bir de ben değinmek istiyorum. Şu anda piyasada o kadar fazla gereksiz, o kadar fazla boş haber gazetesi, sitesi var ki, hemen hepsi birbirinin tekrarı vaziyette. Haberci desen bir elin parmağını geçmeyecek kadar az kaldı bu ülkede. Mesela son malum Arda olayı. Orada gazetecinin hiç mi suçu yok? A milli takım şampiyonada çok önemli maça çıkacak, sen çıkmışsın prim olayını patlatıyorsun. Bre hain bekle iki gün maç oynansın ne yapıyorsan o zaman yap. Ayıptır ya. O sebeple birkaç haberci dışında hepsi çöp bu ülkede. Saygılar.