Merhaba Fakir Yazar Okurları;
Ramazan Ne Mübarek Ay! Ramazan ayında oruç tutanlar için fazla sıcak geçmedi gayet serindi. Ancak bayram ile birlikte sıcaklılar aşırı yükseldi. Yaprak kıpırdamıyor, Esmiyor, Yanıyor. Kış aylarında yaz gelsin diye haykıranlar şimdi pişmanlar sanırım. 🙂 Ben boşa demiyorum kış en güzel mevsimdir diye…
Sıcaklarda Çalışan Kesim Hakkında
Özel sektör kendi bünyesinde bu sıcaklara bir çözüm bulabilir. Ancak dışarıda takım elbise ile çalışması gereken memur bir kesim var; pantolon, gömlek, kravat takılan onların işi biraz daha zor. 🙂 Mecburen kurallar gereği bu giyim tarzına uymaları gerek. (Medya’da görmüşsünüzdür erkek memurlar kurallar gereği şort giyemedikleri için etek giyiyorlar.)
Ayrıca İnşaatçı Amcaları ve tarlada çalışan insanları da unutmamak gerek. (Allah yardımcıları olsun.)
Kapalı iç mekanlarda çalışanlar için klima yeterli. Ancak iş veren işçisine sahip çıkmamış, klimaların bakımını yapmamışsa klima verimli çalışmadığı sürece hiç bir işe yaramaz.
Sıcaktan Bunalanlara Serinleme Yöntemleri
Genelde benim kullandığım yöntemler;
- Gün içinde öğlen vakti bir yere gitmeniz gerekiyor ise genelde ana cadde’den gidin. Sıcak çok bunalttığında ana cadde de bulunan bir markete yada mağazaya girin. (Şok, bim, A101, teknosa vb.) Sebebini sizde tahmin etmişsinizdir. Marketlerde ve Mağazalardaki klimalar.
- Yolunuzun üstündeki arkadaşlara uğrayarak soğuk bir içecek ısmarlamasını sağlayın. (Çok beleşçi ama işe yarar.)
- Kapalı bir ortamda iseniz sık sık duş almanız gerekmekte. Yaşadığınız hararete göre saat başı yada 2 saatte bir bunu siz belirleyebilirsiniz.
- Duş alma imkanınız yok ise baş, ayaklar, koltuk altı, boyun ense ve göğsünüzü sık sık ıslatın.
- Bol bol sıvı alın. Yoksa vücudunuz sıcağa dayanamaz bayılırsınız.
- Deniz’e gittiğiniz de öğlen vakti değil akşam 6 dan sonra denize girin.
Önemli Not: Gece duş alırsanız pencere açık bırakmamaya çalışın. Gece 3’den sonra serin olabilir boynunuz tutulabilir.
Sıcaklık ve Pişik
Aman tanrım yok böyle bir şey! Gün içinde sürekli hareket halinde iseniz. Bu sıcaklarda pişik olmanız çok olağan. 🙂 Yanınızda pişik kremi, pudra ve en önemlisi tavsiyem yedek iç çamaşırı bulundurun. Terleyen ve kirlenen iç çamaşırı pişik olmanıza daha çok sebebiyet verir.
Yüksek Sıcak Çocuklar ve Yaşlılar için Çok Tehlikeli
15 yaş altı çocuklarınızı öğlen sıcağında dışarıya salmayın. Ayrıca yaşlılar da dikkat etmeli yaşlandıkça insan bünyesi genç bir vücut kadar sıcağa dayanıklı kalamaz. Dışarıya çıkma saatleri akşam 7 den sonra olmalı yani tamamen güneş batmak üzere iken.
Kesinlikle çocuklarınızın yalnız başına denize girmesine izin vermeyin. Yaz gelmesiyle birlikte boğulma olayları artmaya başladı!
Araçlarda Klima
Yeni model bir çok araçta son teknoloji klimalar var. Ancak eski modellerde bu durum biraz sıkıntılı. Aracın dışı metal olduğu için camların da etkisiyle alev gibi olur. Araç kullanır iken bayılmanıza kaza geçirmenize bile neden olabilir. Gündüz vakti araç kullanacak iseniz klimalı bir araç sahibi olun. Yada ulaşmak istediğiniz yer için gece yolculuğu en sağlıklı yoldur.
Araçlarınızın klima bakımlarını normal evlerinizdeki klimalara bakım yaptırdığınız gibi yıllık olarak yapın. Sonuçta sizin rahatınız. Kimse alev gibi yanan bir arabanın içinde ulaşım sağlamak istemez!
Son Olarak Sözüm Bilim Adamlarına ve Mühendislere
Arkadaş her haltı buldunuz! Yaşlı amcaların şeyini dik tutmak için yıllar harcadınız! Yıllardır birisi “Buldum” deyip piyasaya sürsün seri üretime geçsin diye beklediğim klimalı giysiyi icat edemediniz. Klimalı Giysi İstiyorum! Giyince serin tutsun vücudumu. =)
Saygılar.
Fakir Yazar.
1 Temmuz 2017 16:34 Onur Çakır
Abi fotoğraf atılsa şuraya yaptığım el yapımı klimayı atardım 😀 Tam bir şaheser. Püfür püfür esiyor.
1 Temmuz 2017 16:35 Halit Yüsel
Günlerdir ben de bunu düşünüyorum.. Ne yapsam diye… Fakat öyle bir giysi yok herhalde. İçtiğim suyun haddi hesabı yok. Bir yandan dondurma bir yandan kola. Ama fayda etmiyor. Adam oturduğu yerde şapır şapır terliyor. Ki Ağustos ayını düşünemiyorum :(((
1 Temmuz 2017 20:17 Süleyman ÖZKAN
Bildiğin doktor edasıyla yazılmış bir yazı. Bundan daha az öneride bulunanlar her gün bir televizyonda çıkıyor, gazetede yazıyor.
Benim sıcak havalarda en fazla yaptığım şey çay ve su içmek. Hararete iyi geldiğine inanıyorum çayın, en azından bende işe yarıyor.
Bu tabi dışarıdayken, evde klima kesinlikle, gerisi yalan.
Ama şöyle bir sıkıntı da var. Hava aşırı sıcak olduğunda klima işe yaramıyor. Bunu da bu sene tecrübe ederek öğrendim. Çok fazla bilgi sahibi değilim ama, servisin söylediği buydu 🙂
Neyse ki önümüz kış, yoksa yanmıştık.
1 Temmuz 2017 20:20 Fakir
Tabi ki haklısınız yılın yarısından fazlası sıcak geçen yerler var. Allah yardımcıları olsun şurda 2 ay sıcak çekiyoruz.
1 Temmuz 2017 23:45 Baver Sağlam
Klimalı giysi çok yaratıcı ya 🙂 Büyüdüğümde yapacağım şeyler listesine ekleyeyim 😀 Oldukça güzel bir yazı olmuş. Ülkenin %80’i karasal bölge olunca böyle oluyor. Ama o güzelim köylerdeki yaylaların en soğuk olduğu dönemler bu zamanlar 🙂
3 Temmuz 2017 13:52 Halime Ersoy
Adana’da yaşıyorsanız bu dedikleriniz bile etki etmiyor ne yazık ki 🙁 Sıcaklardan korunmak için en iyisi olabildiğince ev veya iş yerinden ayrılmamak olacaktır
16 Temmuz 2017 09:37 Umut Can Kılıç
Haberlerde vantilatör’ün arka paneline su şişesi monteleyip onun içinede buz koyarak serinleme fikrini hayata geçiren bir amca görmüştüm. İşede yarıyordu. Ondan mı yapsak ? 😀
16 Temmuz 2017 18:54 Fakir
ucuz ve kullanışlı klimalar da aynı teoride çalışıyor zaten 🙂