Mikro Terazi Özellikleri
Tıpkı hassas terazi gibi laboratuvar ortamlarında sıklıkla kullanılan mikro terazi, çok yüksek hassasiyet derecelerinde tartım gerçekleştirmektedir. Mikro teraziler sadece laboratuvar ortamında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Fakat burada bir ekleme yapalım. Kuyumcular tarafından da tercih edilebilirler. Tartım kapasiteleri sınırlıdır. Çok düşük ağırlıkları ölçmek için tasarlanmış tartım ürünleri olduğunu söyleyebiliriz.
Maksimum 52 grama kadar tartım gerçekleştirebilen mikro terazi, bu nedenle laboratuvar ortamında özellikle Ar-Ge laboratuvarlarında tercih edilmektedir. www.baykon.com adresinden mikro teraziler hakkında daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Ar-Ge laboratuvarlarında yapılan çalışmalar, araştırma üzerine yeni bir buluş, yenilik veya aklınıza gelebilecek herşey olabildiği için burada yapılan çalışmalar çok küçük birimler ile ifade ediliyor. Yani prototip olarak nitelendirmemiz yanlış olmaz. Bu yüzden bu ortamlarda en ufak hataya yer yoktur. İşte mikro terazi ile bu sorunların önüne geçebilirsiniz.
Mikro Terazinin Kullanıldığı Sektörler
Mikro teraziler genel anlamda laboratuvarlarda kullanılan cihazlardır. Genel olarak laboratuvar dışında kullanılmasalarda bazı sektörlerin belli üretim aşamalarında tercih edilebilmektedirler. Bu sektörleri sıralayacak olursak;
- Kalite kontrol, analiz ve ürün geliştirme laboratuvarları
- İlaç endüstrisi
- Biyoteknoloji endüstrisi
- Kozmetik endüstrisi
- Tıp ve sağlık endüstrileri
gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Mikro Terazi Genel Özellikleri
Mikro terazi yapı olarak birbirinden ayrı iki ana bileşenden oluşmaktadır. Mikro terazilerin, gösterge ve hassas mekanik ölçüm sistemi olarak iki ayrı ana bileşeni bulunma sebebi ise mekanik bileşenlerin elektronik sistem üzerindeki ısınma etkisini en aza düşürmek olarak açıklanabilir. Bunun dışında mikro terazi, tıpkı diğer analitik ve hassas teraziler gibi teknolojik özelliklere de sahiptir. Bu özellikleri
- Elektronik seviye gösterimi
- Taşınabilirlik
- USB flaş bellek ile bilgi alış verişi
- Infrared proximity sensörler
- Haberleşme bağlantıları
- Yazıcı bağlantısı
- Depolama
şeklinde sıralayabiliriz. Burada haberleşme bağlantıları maddesini biraz daha açacak olursak eğer wi-fi, Ethernet, USB, in-out, rs232 gibi bağlantı noktalarını görebiliriz. Ayrıca Infrared proximity sensör maddesinde ise yazdırma, dara alma ve sıfırlama gibi fonksiyonlar yer almaktadır.
Mikro Terazileri Özel Kılan Nedir?
Mikro terazilerin en önemli özelliği en yüksek ölçüm hassasiyetini garanti etmesidir. Yani hata payı oldukça düşüktür. Marka ve modele göre değişse de 0.00001 gram hassasiyet derecelerinde teraziler bulunmaktadır. Bu teraziler doğrusallık hatasını en aza indirerek tüm tartım bölgelerinde güvenilir tartım sağlar. Ayrıca çift çekirdekli işlemcileri sayesinde hem daha fazla iş yükü alırlar hem de daha hızlı çalışırlar.