Diş Bakımı İçin Tavsiyeler

Dişlerinize iyi bakmak ve diş ağrısını önlemek için elinizden gelenin en iyisini yapmanız önemlidir. Diş bakımı ve Diş sorunlarını önlemek çok da zor değildir. İyi bir ağız hijyeni, sağlıklı bir diyet yeme alışkanlığı geliştirmeniz ve diş hekiminizin tavsiyelerine uymanız gereklidir.

1. Diş Hijyeni Önemlidir!

  • Dişlerinizi günde 2 kez fırçalayın. 

a) Diş fırçalamak önemlidir. Ne atlanmalı ne de acele edilmelidir. Dişlerinizi 2 dakikadan az fırçalamayın. Bu, her dişi iyice temizlemek için yeterli bir süredir. Diş fırçanızı yıprandığında değiştirin. Diş fırçasının kılları yaklaşık 3 ay sonra kalıcı olarak bükülürler ve temizlememeye başlarlar. Ayrıca diş etlerinizin de kanamasına neden olabilirler. Yeni bir diş fırçası dişlerinizi temiz ve ışıltılı tutacaktır.

b) Elektrikli diş fırçası kullanıyorsanız, kafa da üç ayda bir değiştirilmelidir.

c) Çocuklar, bebek dişlerini alır almaz fırçalamaya başlamalıdır. Bebek dişleri aynı zamanda boşluklara karşı hassastır ve fırçalama kalıcı dişlerini aldıklarında nasıl kendilerine bakacaklarını öğretir.

d) Ayrıca işe ya da okula diş fırçasını getirebilir ve dişlerinizi öğle yemeğinden sonra hızlı bir şekilde fırçalayabilirsiniz. Bu, yiyecek parçalarının dişlerinize yapışmasını ve kötü bir nefes oluşmasını engeller. Ama yemekten hemen sonra fırçalamayın ve ilk önce yarım saat bekleyin.

Dişlerinizi Günde 2 Defa Fırçalayın
Dişlerinizi Günde 2 Defa Fırçalayın
  • Bir florürlü diş macunu kullanın. 

a) Florid önemlidir, çünkü dişlerdeki mine gücünü arttırır. Bu dişlerinizi çürümeye karşı korur. İçinde 1,350-1,500 ppm florür bulunan bir diş macunu markası bulun. İki ila altı yaş arasındaki çocuklar için bezelye büyüklüğünde bir diş macunu kullanın.

b) Çocuk diş macunu, diş çürümesinin önlenmesinde etkili olmak için her zaman yeterli florür içermez. En az 1.000 ppm florür içermesi gerekir.

c) Fırçanın üzerine küçük bir diş macunu koyun ve dişlerin her yüzeyine fırçalayın. Yutmak yerine onu tükürün.

  • Her gün diş ipi kullanın.

a)  Diş ipi, dişleriniz arasında biriken yiyecek parçacıklarını, plakları ve bakterileri temizler. Diş ipi kullanmaya başladığınızda, diş etleriniz biraz kanayabilir ancak birkaç gün sonra duracaktır.

b) Fırçalamadan önce diş ipi kullanmak en iyisidir. Diş ipi daha sonra dişlerinizin kenarlarını temizler, böylece florürün içeri girmesini ve buradaki mineyi güçlendirmesini kolaylaştırır.

c) Yaklaşık 18 inç (46 cm) diş ipi kullanın. Her elinizle bir parmağınızın etrafına diş ipini dolayın ve dişleriniz arasında yavaşça kaydırın. Diş ipini dişlerden birinin etrafına eğin ve diş ipi boyunca diş ipi yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin. Sakız çizgisinin altına düştüğünüzde fazla bastırmayın.

  • Gargara kullanın.

a) Ağız gargaraları bakterileri öldürebilir ve  en az iki dakika boyunca ağzınızda gargarayı kullanın.

b) Ticari olarak hazırlanan gargaralarda malzemeleri kontrol edin. Bazılarında antibakteriyel özellikler veya florür bulunur. Tadı kötü olabilir, bu yüzden tahammül edebileceğiniz birini seçin.

c) Gargara kullansanız bile, hala dişlerinizi fırçalamanız gerekir.

  • Dilinizi temizleyin.

a) Dilinizi bir dil kazıyıcı ile temizleyebilirsiniz. Birçok diş fırçasının arkasında dil kazıyıcıları var. Gerekirse, dilinizi diş fırçanızın kılları ile bile fırçalayabilirsiniz. Dilinizi temizlemek, dilinizin yüzeyindeki yiyecek parçacıklarını ve bakterileri temizleyecektir.

b) İşiniz bittiğinde ağzınızı yıkayın. Dilinizden kazınan bakterileri yutmayın.

Dilinizi Temizleyin
Dilinizi Temizleyin
  • Sigara içmeyin.

a)  Sigara içmek ağız kanserleri, diş eti hastalıkları riskinizi artırır ve size kötü bir nefes verir ve dişlerinizi lekeler. Ayrıca, bakterilerin ağzınızda gelişmesine izin veren tükürük akışını da azaltabilir. Zaten sigara içiyorsanız, bırakmanız ağız hijyeninizi büyük ölçüde artıracaktır.

2. Sağlıklı Diyet ile Dişlerinizi Koruyun!

  • Şeker tüketiminizi azaltın.

a) Şeker, tükürüğünüz ve ağzınızdaki bakteriler tarafından parçalandığı için asit üretir. Bu asitler emayeyi dişleriniz üzerinde çözer. Daha az şeker yiyerek bu zararı azaltabilirsiniz. Kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır: Şekerleme, hamur işleri, dondurma, kek, çikolata veya yapışkan tatlılar gibi tatlılar, şekerli çay, kahve ve gazlı içecekler…

Şeker Tüketiminizi Azaltın
Şeker Tüketiminizi Azaltın
  • Alkolü azaltın.

a) Alkol, diş açıklığınızı küçülterek diş çürümesine karşı dişin savunmasını azaltır. Eğer illa ki alkol alacaksanız bunu da günlük limitleri aşmadan yapın.

  • Dişlerinizi temizleyecek aperatifler yiyin.

a) Taze, gevrek meyve ve sebzeler, açlığınızı tatmin edecek sağlıklı yollardır. Fırçalamanın yerini tutamazken, dişlerinizi temizlemeye ve diş etlerinize masaj yapmaya yardımcı olurlar. Denemek için şu gıdaları kullanabilirsiniz: Elma, brokoli, havuç, biber, marul, brokoli, kereviz…

  • Daha az yapışkan yiyecekler yiyin.

a)  Yapışkan yiyecekler dişinize yapışan şekerli kalıntılar bırakır, dişlerinizin arasından çıkarılması zordur ve dişlerinizi çürümeye eğilimli hale getirir. Bu yiyecekleri orantılı olarak yiyin: Kuru üzüm, kuru erik, kurutulmuş mango, kuru ananas ve diğer kurutulmuş meyveler, özellikle de şekerle kaplanmışlarsa, şeker çubukları…

  • Dişlerinizi şekersiz sakızla temizleyin.

a) Sakız çiğnemek tükürük üretmenizi sağlar. Tükürük, dişlerinizde bırakılabilecek yiyecek parçacıklarını parçalayıp çıkarır.

b) Yerel markette, markette veya eczanede şekersiz sakız satın alabilirsiniz. Eğer şekersiz sakız yoksa, bunun yerine şekerli sakızı çiğneyin.

Sakız Çiğnemek Dişlere Yararlıdır
Sakız Çiğnemek Dişlere Yararlıdır

3. Dişleriniz İçin Profesyonel Yardım Alın!

  • Diş problemlerinizi iyi takip edin.

a) Birçok problem küçük rahatsızlık olarak başlar ve daha ciddi ve ele alınması zor olan koşullara ilerler. Eğer yazacağımız bu problemlerden birine sahipseniz dişçi randevunuzu alın: Çenenizde ağrı veya şişlik, gevşek dişler, fırçalarken veya diş ipi çekerken, şişen, şişen veya şişmiş diş etleri, dişlerden uzaklaşan diş etleri, sıcak veya soğuk yiyeceklere duyarlı dişler, sürekli kötü kokan nefes, ısırdığında ağrı veya rahatsızlık…

  • Diş hijyenisti dişlerinizi temizlesin.

a) Her altı ayda bir kontrol ve temizlik için randevu alın.

  • Diş hekiminize florür vernik ve fissür sızdırmazlık maddeleri hakkında danışınız. 

a) Bunlar dişlerinizi uzun vadede koruyan tedavilerdir. Hem çocuklara hem de yetişkinlere verilebilir. Florür vernik her 6 ayda bir verilebilir. Bu tedavi sırasında, mine güçlendirmek için dişlere florür konur.

b) Her on yılda bir çatlak dolgu macunu uygulanır. Dişlerinizin çatlaklarını bakteri ve orada sıkışabilecek yiyeceklerden koruyan yumuşak ve kaygan bir yüzey oluşturan ince bir kompozit kaplamadır.

  • Ödeyebileceğiniz diş bakımı bulun.

a) Birçok insan diş bakımı için cebinden ödeme yapmak zorundadır.

Saygılar.
Kürşat.



Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Yetişkinlerde Otizm

Yetişkinlerde görülen otizm belirtileri çocuklara göre farklılıklar göstere …

Alzheimer

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin kaybolmasına (dejenere olmasına) ve …