Meraklısı için bu yazımızda Efsanevi komutan Cengiz Hanın efsanevi savaş stratejilerine değineceğiz. Bu sayede tarihin tozlu zamanlarına yolculuk yapacak ve tarihin en büyük savaş dehası olan Cengiz hanı daha yakından tanıyabileceksiniz.
13. Yüzyılda dünya üzerinde ki birçok millet bölünmüş, ayrılmış ve beylikler halinde yaşıyorlardır. Moğollarda dağınık halde yaşayan halklardan biriydi. Ortaya Cengiz Han çıkana kadar Cengiz Han tüm Moğolları tek bir çatı altında toplayıp, askeri bir disiplin kazandırdı. Savaşta en önem verdiği birlikler süvari birliği ve hafif silahları kullanan birliklerdi ancak Cengiz Hanın hedefi tüm cihan fethine dönüştüğünde bu stratejiler Çin İmparatorluğunun savaş stratejileri ile harmanlanacaktı.
Moğolları tek bir bayrak altında topladıktan sonra Cengizhan kuşatma silahları, mancınığı ve humbaracı birliğini geliştirmeye, üzerinde düşmeye başladı. Cengiz hanın geliştirmiş olduğu bu birlik sistemi ilk olarak Çin imparatorluğu üzerinde denendi. Çin imparatorluğu her ne kadar “Bir avuç kum olarak sizlerin bir deniz olan bizleri yeneceğini nasıl düşünürsünüz.” Dese de. Cengiz han pekini yutup, yıkıp geçmişti. Tarihin gördüğü en acımasız katliamı gerçekleştirmişti.
Cengiz Hanın En Önemli Savaş Taktiği
Birçok savaşta kullanılmış olup Cengiz Han’a büyük zaferler kazandırmıştır. Turan taktiğine benzeyen bu strateji de önce küçük bir birlik düşmanın üzerine doğru saldırır bu birliğin adı ölüm birliğidir. Az oldukları bu birlikten kurtulan pek fazla gözükmezdi. Geri kalan kişiler kaçmaya başlardı lakin bu düşman zaferin sevincine düşüp dağılır ve kaçanları kovalamaya başlardı. Zafer sarhoşluğu halinde düşman ölüm birliğini kovalarken Düşmanı hilal şeklinde bir kapana sıkıştırmaya çoktan başlardı asıl ordu, düşman bu kapının içine tamamen girdiğinde saklanmakta olan birlikler açığa çıkar ve düşmanı bozguna uğratırdı. Cengizhan’ın efsanevi taktiğinde zırhları kuvvetli ordunun yüzleri kapalı ve atları son derece hızlı olurdu. Kılıçları ise yassı şeklinde idi. Ölüm birliği, ölmek için ülküleri uğruna ölmek için eğitilirdi.
Girecekleri savaş da öleceklerini bile bile giderlerdi bu birliğe Cengiz Han oldukça önem verir ve onları özel olarak yetiştirirdi. Özellikle bu birliğin teçhizatı en hızlı atlardan ve en keskin kılıçlardan seçilirdi. Kılıçlarının yassı oluşunun nedeni düşmanın içine girdiğinde kolay bir şekilde onu kesip atması için geliştirilmiştir.
Cengiz Hanın Savaş Stratejisinin Ayrıntıları
Bu taktikte ilk olarak küçük bir birlik olan süvari ya da ölüm birliği düşman birliğinin içine hızlı bir şekilde girip öldürebildiği kadar düşman öldürüyordu. Daha sonra bu birlikte ki kişiler azalınca yenilmiş, bozguna uğramış gibi gerisin geri kaçıyorlardı. Düşmanda zafer sarhoşluğu yaşıyor ve kaçan bu birlikleri kovalamaya başlıyordu. Ardından gizlenmiş olan okçu birliği bir adım öne çıkıyor ve Cengiz Hanın emriyle ok atışına başlıyordu. Okçu birliği çok iyi gizlenmesiyle biliniyordu. Bu efsanevi strateji sayesinde Cengiz Han kendinden kat be kat büyük orduları bozguna uğratmıştır.
Bunun en güzel örneği Çin İmparatorluğunun ordularıyla yaptığı savaşlarda gözlemlenmiştir. Çini ve dünyanın büyük bir bölümünü bozguna uğratmış olan Cengiz Han bu strateji ile pek çok diyarı yakıp, yıkmış ve pek çok kültürü yok etmiştir. Tarihin gördüğü en ihtişamlı, en tehlikeli ordulardan birini yaratmış ve cihana korku ve unvanını salmıştır. Tüm bu savaşların üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen hala adı yaşar ve yaşatılır çünkü zamanın en büyük siyası figürlerinden en dahi komutanlarından biridir. Cesareti, zekası ile büyük bir imparatorluk kurmuş düşmanlarını dizgine getirmiştir. Saygıyla anılması da bu yüzdendir.
Cengiz Han kuşkusuz tarihin gördüğü en büyük en güçlü hükümdarlarından biri.
Saygılar.
Fakir Yazar.
15 Şubat 2019 22:51 Kenar Yazarı
Cengizhan gerçekten sağlam bir savaşcıymış. Hakkında daha önce bir belgesel bir de film izlemiştim. Etkileyici taktikleri ve cesaretiyle tam bir lidermiş. Güzel bir konu seçmişsiniz. Teşekkürler.