Müzik Dinlerken Oluşan Sıra dışı Etkiler

Müzik dinlerken insan beyninde ve ruhunda oluşan etkiler henüz bilim adamlarının dahi tam olarak açıklayamadığı bir konudur. ‘’Müzik ruhun gıdasıdır’’ derler ya hani gerçekten de öyle. Mutluyken, üzgünken, hatta hiç sebep yokken bile müzik dinlemek iyi gelir insana. Hele ki müzik aşığı iseniz herhangi bir sebebe ihtiyaç dahi duymazsınız. Yapılan bazı araştırmalar müziğin beyin sinyallerini değiştirme üzerinde etkileri olduğunu ortaya koymuştur.Demek oluyor ki müziğin insan beyninde uyarılma, motivasyon, stres ve zevk gibi çeşitli etkileri olabiliyor. Sizlere bu yazımda müzik dinlemenin vücuttaki etkileri ve faydalarından bahsedeceğim.

Müzik Dinlemek
Müzik Dinlemek Ruhun Gıdası

Müzik Dinlerken Vücutta Neler Olur?

Müzik dinlemek mutlu ya da üzgün hissetmemize neden olur.Bunun en önemli nedeni kulağa ulaşan ses dalgalarının sinir hücrelerini uyarmasıdır. Sinir hücrelerinde oluşan uyarılma müzik dinlerken beynin etkilenmesine neden olur. Sonuç olarak ise ağlama, mutlu hissetme, gülümseme,şarkıya eşlik etme ya da ritim tutma gibi duygusal tepkiler açığa çıkar.Müziğin sadece ruhu değil, tepkileri etkilediğini de bu şekilde anlamak mümkündür. Vücudun müziğe verdiği tepki şarkının temposuna göre değişiyor.Hareketli müziklerde kişinin nabzı ve solunumu yükselirken, slow ve ağır şarkılarda tam tersi nabzın düştüğü gözleniyor. Özellikle klasik müzik insan ruhunu dinlendirici bir özelliğe sahiptir.

Müziğin ruhun gıdası olduğunu anlamamızı sağlayan bir diğer etki de hastalarda tedavi olarak uygulanmasıdır. Bazı hastalıklarda müzikle meditasyon uygulaması bilimsel olarak kullanılan bir yöntemdir. Hatta Alzheimer hastalarına müzikle geçmişi hatırlatma psikolojik tedavilerde tercih edilmektedir. Burada müziğin etkisi geçmişi çağrıştırma gücüdür. Geçmişte çok fazla dinlenilen bir müzik beyinde bıraktığı etki ile yıllar sonra bile aynı günü hatırlatmaya etki sağlayabiliyor. Hangimiz ilk aşkı için dinlediği şarkıyı unuttu ki mesela? Peki ya hangimiz derin acılarımıza ortak olan şarkıları duyduğumuzda hala o acıyı hissetmiyor? İşte tam da bu noktada sanki dinlemek istediğiniz bir şarkı varmış gibi hissediyorum. Yazının kalan kısmını okumaya devam ederken sevdiğiniz bir şarkıyı açmanızı tavsiye ederim.

Müzik Dinlerken Vücut
Müzik Dinlerken Vücutta Neler Olur

Müzik Dinlemenin Faydaları Neler?

Kimi zaman gülmek, kimi zaman duygulanmak, kimi zamansa vakit geçirmek amacıyla dinlediğiniz müziğin hiç bilmediğiniz faydaları bulunuyor.Dinlediğiniz müzik türüne göre değişen faydalar var. Ancak uzmanların bu konuda da önerisi var. Özellikle kulaklıkla müzik dinlemenin son derece zararlı olduğu ve dönülemez sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor. Bilhassa metal ve caz tarzı müziklerin yüksek sesle dinlenmesi pek de sağlıklı görülmüyor. Müzik dinlemenin faydalarına geçmeden önce sizleri sokakta yürürken ya da spor yaparken kulaklıkla müzik dinleme konusunda da önermek isteriz. Özellikle yürürken dinlenen müzik dalıp gitmenize, arkanızdan gelen bir aracın korna sesini dahi duymamanıza ya da herhangi bir olumsuz risk yaşamanıza kadar neden olacak sonuçlar doğurabilmektedir. Son yıllarda kulaklıkla müzik dinlerken kendine yaklaşan tehlikenin farkına varamadığı için hayatını kaybedenlerin sayısı gittikçe arıyor. Bu konuda kesinlikle önlem almanızı tavsiye ettikten sonra müzik dinlemenin faydaları konusuna geçebiliriz.

  • Sevdiği şarkıları dinlemek kişinin rahatlamasını ve kaygıdan kurtulmasını sağlamada etkilidir.
  • Yemek yerken müzik dinlemenin iştah kontrolü sağladığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Günümüzde birçok diyetisyen hastalarına yemek yerken hafif slow müzikler dinlemesini öneriyor.
  • Günlük 30 dakika boyunca sevdiğiniz şarkıları dinlemek kalp ve damar sağlığınızı koruyacaktır. Ayrıca müzik dinlemek kan damarlarının genişlemesine yardımcı olan nitrik oksit gazı üretimini de artırmaktadır.
  • Grup ve takım çalışmalarını müzikle desteklemek motivasyonu artırdığı gibi bireylerde birlik duygusunun artmasını sağlamaktadır.
  • Trafikte sakin şarkılar dinlemek öfke kontrolünü sağlamada yararlıdır.
  • Depresyonda olan kişilerin müzik dinlemesi serotonin hormonunu artırarak doğal antidepresan etkisi oluşturuyor.

Müzik dinlemenin sağlığa etkileri konusunda bilgiler sunduktan sonra Dünya Sağlık Örgütü’nün günde en fazla 1 saat müzik dinlemenin yeterli olduğu uyarısını hatırlatmak isteriz.

Saygılar.
Glsm.



Müzik Dinlerken Oluşan Sıra dışı Etkiler” için 1 yorum

  • 13 Aralık 2018 15:06 fatih pınar Cevapla

    Müzik ruhun gıdasıdır. Hele de klasik müzik olursa.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Kahve ve Sağlık

Kahve'nin tarihi sağlığa yararları ve insan bedenine olan etkisi hakkında b …