Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, ışığa ve sese karşı hassasiyet ve duygusal açıdan çöküntü gibi belirtilere yol açabilen migren birçok kişinin güçlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Halk arasında şiddetli baş ağrısı olarak adlandırılan bu rahatsızlığın tam olarak çözümü bulunamamıştır. Genetik etkenler ve sinirsel problemlerin yol açabildiği migren ataklar şeklinde görülmektedir. Kişiye tam bir kabus yaşatan bu problemin yüksek nemli ortamlar, aşırı sıcaklık, rüzgarlı havalar, mevsimsel değişiklikler,stres, düzensiz beslenme ve çeşitli hastalıklar migreni tetikleyebilmektedir. Peki migren ağrılarından kurtulmanın yolları nelerdir? Migren atakları sürekli olarak tekrarlıyorsa kimi zaman ilaçlar da çözüm olmamaya başlamaktır. İşte tamda bu noktada hastanın migreni önlemek ve ağrıları hafifletmek için alabileceği önlemler önemlidir.
Migren Ataklarınızı Tanıyın
Kimi zaman kalabalık ortamlardan, kimi zamansa aşırı gürültüden migren atakları oluşabilir. Migrene neden olan etkenler de atakların görülmesine yol açabilir. Stres, açlık, yorgunluk, düzensiz beslenme gibi çeşitli faktörler ağrıların şiddetini ve sıklığını arttıran etkenlerdir. Migren ataklarınızı tanımanız ve ağrılara neden olan etkenleri saptamanız hastalığın kontrol altına alınması aşamasında faydalı olacaktır. Az uyumak, su tüketmemek,hatta kafeinli içecekler dahi migren ataklarını sıklaştırmaya neden olabilecektir. Migrene neden olan faktörleri saptama aşamasında gerekirse not tutma yöntemini deneyebilirsiniz. Migren atakları yaşadığınız günlerde ne yaptığınızı, ne yediğinizi, ne içtiğinizi ya da nelerin bu ağrılara sebep olduğunu not ederek günlük yaşamda bunlardan uzak kalmaya çalışabilirsiniz.
Migren Ağrılarından Kurtulmak İçin Yapılması Gerekenler?
Herhangi bir olay, ani değişimler ya da dış uyanlar migren ağrılarını tetikleyebilir. Kimi zaman 4-8 saat arasında değişen ataklar, kimi zamansa 2 gün kadar devam edebilmektedir. Süresi ne olursa olsun migren ağrılarının şiddeti kişinin tüm yaşamını olumsuz etkilemektedir. Migren ağrılarından kurtulmak için yapılması gerekenler nelerdir? Öncelikle çikolata, salam, sosis, sucuk ve kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırmanız gerekiyor. Migren için almanız gereken diğer önlemler ise şöyle;
- Migren ataklarından korunmak için stresten kesinlikle uzak durulmalıdır. Günlük yaşamda evde, işte, ailenizle ya da çevrenizle stres yaşamaktan kaçınmanız migren ağrılarından uzak kalmanız için önem taşır.
- Uyku düzeninizi kontrol altında tutun. Her bireyin 6-8 saat arasında uyuması gerekir. Ne eksik, ne de fazla uyumamaya çalışın.
- Rüzgarlı havalarda lodos nedeniyle baş ağrısı artabilir. Mümkün olduğunca böyle havalarda dışarı çıkmaktan kaçının.
- Öğünlerinizi atlamamaya ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Migreni tetikleyen besinlerin tüketimini mutlaka sınırlandırın.
- Keskin kokuların migreni tetiklediğini unutmayın. Özellikle havasız ortamlarda uzun süre kalmaktan kaçının.
- Yoğun ve parlak ışık içeren ortamlardan, yüksek sesli mekanlardan uzak kalın.
- Düzenli olarak egzersiz yapın. Özellikle günde 30 dakika açık hava yürüyüşü yapmak migren ataklarını önlemede faydalı olacaktır.
- Psikoterapi desteği alabilirsiniz. Özellikle migrene neden olan etkenlerin belirlenmesi ve varsa psikolojik sorunların çözülmesi aşamasında bu önemlidir.
- Arkadaşlarınızla ve sosyal çevrenizle daha fazla vakit geçirin. Sosyalliğinizi artırarak migrene yol açan stres etkenini azaltabilirsiniz.
- Migrenden kurtulmak için çözümlerarasında meditasyon ve akapunktur gibi yöntemleri de deneyebilirsiniz.
Migren ağrıları baş edilmez bir hal aldığında kesinlikle doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın. İleri derecede migren hastaları için bu ilaçları düzenli kullanmak önemlidir. Her ne kadar ilaç kullanmak doğru olmasa da migrenle savaşma aşamasında ilaç kullanımı da şarttır. Bununla birlikte çoğu kişi doktor önerisi olmadan bilinçsizce ilaç kullanmaktadır. Bunun da yanlış olduğunu ve doktor tarafından önerilmediği sürece ilaç kullanılmaması gerektiğini belirtelim.
Saygılar.
Glsm.