Merhaba Fakir Yazar Okurları;
Afrika’nın Dünya üzerindeki en gizemli yerlerden biri olduğu konusunda kimsenin şüphesi yoktur. Bu muazzam kıta 1.2 milyardan fazla insana ev sahipliği yapmaktadır. Gezegendeki en eski meteor izi, katlanmış dağlar gibi birçok çekici yere sahiptirler. Ayrıca gün batımında yapılan safariler, balina ve köpekbalıklarıyla beraber yüzebilmek, Afrika’daki vahşi hayvanların yıllık göçlerine dahil olmak gibi birçok deneyimi de bizlere sunuyorlar. Bunların yanında ziyaretçiler de bir kültür şokuna hazır olmalıdırlar. Garip yiyecekler, tuhaf ritüeller ve yüzlerce yıllık gelenekler. Belgesellerde gördüklerimiz sadece buzdağının küçük bir parçasıdır. Ayrıca Afrika’daki ülkeler sömürgecilik, yoksulluk ve tuhaf geleneklerinden dolayı birçok garip yasaya da sahiptirler. Şimdi bu garip yasaların bir kısmına göz atalım.
Tuhaf Trafik Düzenlemeleri
Trafik yasaları kanunların en temel biçimidir. Dünyanın birçok şehrinde kentsel planlama iyi değildir ve bu nedenle de trafik sıkışıktır. Bu sorunu da trafiği denetleyerek ve trafik polisleriyle çözmeye çalışırlar. Güney Afrika’daysa trafik kuralları biraz farklı. Günün belirli saatlerinde tüm ağır araçların trafiğe çıkması yasak. Sanayi ve inşaat sektörü Afrika’da çok gelişmiş değil. Hayvancılık temel geçim kaynağı olduğundan o yollar da belirli saatlerde hayvanlara ayrılıyor. Hayvancılık, Güney Afrika’da resmi bir hakka sahiptir. Ancak bütün hayvanlar bu ayrıcalığa sahip değillerdir. Sadece atlar, katırlar, eşekler, keçiler, domuzlar ve devekuşları. Bu kuralı ihlal edenlere yaklaşık 300 dolar ceza kesiliyor.
Var Olmayan Ayılar Hakkında Yönetmelik
Yasalar, turistlerin ve yerli halkın Güney Afrika’daki ayılarla etkileşimde bulunmalarını yasaklıyor. Ayı güreşi yasadışı ve bu etkinliğin düzenlenmesine veya görüntülenmesine katılamazsınız. Ayıları “evcil” olarak tutmak yasadışı değilken, kamuya veya özel plajlara getirmek açıkça yasaya aykırıdır. Burada asıl garip olan şey Afrika’da 1 milyon yıldan fazladır ayılar yaşamıyor. Güney Afrika hükümeti bu ayıların nereden gelmesini bekliyor acaba? Gerçekten çok tuhaf yasalara sahipler.
İsimlendirme Kısıtlamaları
Birçok Afrika ülkesinde bebeklere ve nesnelere isim verme hakkı kısıtlanmıştır. Dünyanın büyük bir kesiminde, rahatsız edici veya siyasi olarak yanlış olmadığı sürece, çocuklarınıza istediğiniz gibi isim koymakta serbestsiniz. Ama Faslı yerli halklar sadece onaylı bir listeden bebek isimleri seçebilirler. Bütün Batılı adları kaldırırken bu yasayla yerel gelenekleri koruma amaçlıyor. Ekvator Ginesi, çocuğunuza “Monica” ismini koymayı yasaklamıştır. Buna ek olarak, aracınızı, teknenizi veya başka herhangi bir nesneyi Batı dünyasında istediğiniz bir ismi koymakta özgürsünüz. Öte yandan Sudan’da, ünlü İslam dini figürlerinden sonra cansız bir nesneye isim vermek ciddi bir suçtur.
Doğru Kıyafetleri Giyin
Elbise kodları, Afrika’da hukuki sonuçlara ve ağır cezalara çarptırılır. Kıtanın bir bölümünde yasaklanmış kıyafetler başınızı belaya sokabilir. Askeri kamuflaj kıyafetler, dünyanın her yerinde her zaman erkeklerin gözdesi olmakla birlikte Afrika’daki neredeyse her yerde açıkça yasaklanmıştır. Bunun yasadışı olmadığı durumlarda dahi, askeri üslup giyen dikkatsiz turistler, yerel asi güçlerle ilişkili olduklarından şüphelenildiğinde gözaltına alınabilirler. Ayrıca, Fas, Sudan ve Gana gibi ülkelerde, kadınların muhafazakâr giyinme standartlarına uymaları büyük önem taşıyor. Buna ek olarak, Sudan’da, kadınların sadece elbiseler giymesine izin verilir ve saçları her zaman örtülmelidir. Bununla birlikte Madagaskar’da hamile kadınların şapka takması yasalarına aykırıdır.
İzinsiz Fotoğraf Çekmeyin
Turistler için fotoğraf çekmek en doğal olaylardan birisidir. Ama Afrika’daki hükümetler ne çekip çekmemeniz gerektiğine karışırlar. Özellikle hükümet binaları konusunda çok hassas davranıyorlar. Örneğin, Güney Afrika’da, Başkan’ın konutunun fotoğrafını çekemezsiniz. Aynı şekilde, Fas, Mısır ve Zimbabwe’deki turistlerin siyasi veya askeri iş yerlerinin fotoğraflarını çekmesi yasaklanmıştır. Çad’da resmi izin almadan fotoğraf çekmeniz yasak. Buradaki en büyük sorun bazen bu binaların tam olarak görünür işaretlerinin olmamasından dolayı turistlerin yanlışlıkla bu fotoğrafları çekiyor olmaları.
Yoğun Sansür
Birçok Afrika ülkesi bilginin kendisini günah olarak gördüğü için ağır bir sansür uygular. Şu anda 17 Afrika ülkesi diktatörlükle yönetilmektedir ve diğer birçok Afrika ülkesi de siyasi kargaşa ile karşı karşıyadır. Bu nedenle, siyasal istikrarın sağlanmasında sansür şarttır. Telefonlar sıklıkla dinlenir, kısa mesajlar arşivlenir ve çevrimiçi mesajlar da izlenir. Skype gibi “Voice Over Internet” teknolojileri potansiyel olarak sansürü atlayabilirsiniz ama yakalanırsanız hapis cezasıyla karşı karşıyasınızdır. Örneğin Etiyopya’da kullanıcılar 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. En büyük sansür Ekvator Ginesi’ndedir. Bu ülkede yerli halkın okuma ve öğrenmesi için cesaretlendirmek bile çok büyük suçtur.
Garip Evlilikler
Afrikalılar evlilik konusunda kendi garip yasalarına sahiptirler. Batılı evliliklerin aksine çok eşlilik Afrika’da yaygındır. Hatta geçen yıl Eritre’de erkeklerin en az 2 eşli olmasını zorunlu kılan bir yasa çıkarıldı. Bunu yapmayı reddeden sadık Eritreliler ömür boyu hapis cezasına çarptırılırlar. Dahası, Güney Afrika’da bir değil üç çeşit evlilik var. Güney Afrika aynı zamanda kadınları çok eşli evliliklere katılmaya zorlayacak bir tasarıyı da düşünüyor.
Dini Kısıtlamalar
Modernleşme ve sanayileşme Afrika’ya çok geç gelmiştir. Afrika’nın muhafazakarlığı din yasalarına en iyi şekilde yansır. Çoğu Afrika ülkesinin İslami inancını koruyan katı Müslüman yasaları vardır. Bu, İslam dışı dini materyallerin ülkeye getirilemeyeceği Fas’ta özellikle belirgindir ve bu dinlerin vaazı ciddi bir suçtur. Benzer kısıtlamalar Mısır’da da geçerlidir. Ayrıca Moritanya’da İslam dininden çıkanlar ölümle cezalandırılabiliyor. Kısaca Afrika’da İslamiyet’i asla eleştirmeyin yoksa maalesef sonuçları ağır olabilir. Eritre’de de büyük dinlerin dışındaki dinler yasak. Sonuç olarak, din Afrika’da özellikle hassas bir konudur ve turistlerin inançlarını kendilerine saklamaları önerilir.
Eşcinsellik Yasak
Dünyada eşcinsellik her geçen gün yasallaşırken Afrika’da homoseksüellik için kesinlikle bir yer yoktur. Yasalar, çoğu Afrika ülkesinde homoseksüelliğin bir suç olduğunu öngörüyor. Cezayir, Gana, Etiyopya, Kenya ve Libya gibi çeşitli gelişmekte olan ülkeler açıkça eşcinselliğin yasadışı olduğunu ilan ettiler. Orada, aynı cinsiyetten iki kişi arasındaki cinsel etkileşimler özellikle de halk arasında yapıldığında 14 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.
Uyuşturucunun Cezası Büyük
Az miktarda uyuşturucu bulundurmak bile büyük hapis cezaları almanıza neden olabilir. Açıkçası, Gana’da en az 5 yıl hapis cezası alabilirsiniz. Bu yasak, aynı zamanda, uyuşturucuya bağlı suçlarla ilgili ülkenin sıkı kefalet politikası göz önüne alındığında, evrensel olarak hem zenginler hem de yoksullar için geçerlidir. Kuşkusuz, uyuşturucu sağlama veya kaçakçılık ölüm cezasına neden olacaktır. Fas’ta sadece uyuşturuxu taşıyanlar değil yanındaki arkadaşları da suçlu olarak görülüyor. Eğer birlikte seyahat ettiğiniz bir kimse madde bulundurduğu için tutuklanmışsa aynı suçtan siz de sorumlu olacaksınız.
Kadınlar İkinci Sınıf Vatandaşlar
Afrika toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde dünyanın kalanına göre yüzlerce yıl geriden geliyor. Çeşitli Afrika ülkelerinde kadınlar erkeklerin kişisel mülklerinden başka bir şey değildir. Kadınlar, hayvanlardan biraz fazla değerlidir. Eşitsizlik özellikle Svaziland’da belirgindir. Kral King Mswati III kadınlara yönelik utanmaz ayrımcılık nedeniyle dünyaca ünlüdür. Bu pervasız diktatör, bütün genç kızları iffet kemeri takmaya zorlayan bir kanun çıkarmaya çalıştı. Pantolon giyen kadınların da pantolonları ordu tarafından parçalanacaktı. Örneğin, daha ilerici Güney Afrika’da dahi olsa, bazı kadınlar, kocası izin vermeden arazi bulundurmak, bir banka hesabı açtırmak veya evlerinin dışında çalışmaktan men edilmektedir. Kadın turistlerin dünyanın bu tarafını ziyaret ederken ilave özen göstermeleri gerekiyor.
Cadı Avı
“Cadı avı” terimi Afrika’nın bazı bölgelerinde çok anlam ifade eder. Tarihi nedenlerle ve kıtanın genel geriye dönük doğası gereği birçok Afrikalı hala büyüye inanmaktadır. Resmi cadı önleme yasaları yürürlüğe girdi ve büyü uygulayan bir cadı veya iddialara sahip herkes korkunç derecede cezalandırılabilir. Bu suçtan dolayı Nijerya’da 2 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Elbette gerçek bir cadı yok. Bunun yerine, genellikle yalnız yaşayan yaşlı kadınlar bu şekilde etiketlenir ve acımasızca linç edilir. Dullar kolayca hedef alınır ve sıklıkla şüphe işaretleri üzerine köyden kaçarlar. Böyle bir kana susamış uygulamanın hâlâ var olduğunu düşünmek kesinlikle akıl karıştırıcı.
Aslında bir çoğu saçma geliyor insana okudukça! Bu tür şeyler sürekli olsa medyada yer bulmaz mı? Sanırım Biraz Abartılarak yazılıyor çiziliyor bazı şeyler.!
Saygılar.
Fakir Yazar.
Kürşat.
“Günün belirli saatlerinde tüm ağır araçların trafiğe çıkması yasak. ” Bu kuralın ülkemizde de olması gerek. Trafiği öldürüyorlar. Ayrıca eşcinsellik, uyuşturucu hakkında yasaklar çok doğru. Fakat kadınlar hakkında yasaklar maalesef çok yanlışş..
Kadınlar ile ilgili o durum sadece afrika da değil bazı ülkelerde var nedeni? eğitimsizlik tabi ki 🙂
Daha yeni yeni Arabistan’da kadınların bazı “normal” hakları kendilerine verilirken, bu tür gelişmemiş toplumlarda durum daha vahimmiş. Hem yönetim biçimi hem de aşırı normal davranışların suç sayılması neden gelişemediklerini göz önüne seriyor.