Canlı Bombaların Tarihi

Merhaba Fakir Yazar Okurları

Ne yazıkki ülkemizde en çok görülen Terör eylemi olayı Canlı Bomba olayları. Öncelikle Fakir Yazar Olarak Bu Saldırılarda ölen vatandaşlarımıza Allah(C.C) rahmet eylesin Ailelerine sabır versin.

Üzerine patlayıcılar yerleştirip kalabalık bir yerde kendini imha etmek amaçları ölmek ve öldürmek çoluk çocuk, yaşlı, kadın gözetmeksizin öldürmek sağ kalanların gözüne korku yaymak için terör örgütlerinin son zamanlarda çok sık başvurdukları eylem çeşididir canlı bomba.

Canlı Bombalar İlk Olarak Nasıl Ortaya Çıktı?

Canlı bomda deyince ilk aklımıza gelen yakın zamanda çıkmış bir şey olması ancak bunun temelleri daha önceye dayanır.

Hasan Sabbah

Hasan Sabbah düşmanı olan devlet adamlarını öldürmek için suikastçiler yetiştiriyordu, bir suikastci bir kişiyi öldürmek için emir aldığında kendi ölümünü de imzalamış oluyordu.  Hançer’de bir insanı öldürmek için gayet yeterliydi. Öldürmesi gerektiği kişiyi öldürünce kendisinin de ölmesi gerekiyordu bir nevi intihar saldırısıydı. Suikastci öleceğini bilerek gittiği için ölümden korkmuyordu sadece hedefine odaklanıyordu. O tarihlerde bomba olmasa da suikastciler canlı bomba gibi hedefini vurduktan sonra kendilerini öldürmüyorlardı İslam inanışı gereği intiharın günah olduğunu düşünerek kendi canını almıyor, etraftakilerin kendisini öldürmesini bekliyorlardı.

Aleko “Ali”

Canlı bomba tabirine kesin olarak uyan ilk kişi bir çocuktu. Asıl adı Ali olan ancak Rumlar tarafında Aleko denilen bu çocuğun Gelibolu da ki köyü Çanakkale savaşının başlaması ile boşaltılır Ali Türk olduğunu saklayarak Rum olduğunu söyler ve İngilizlerin arasına karışır. Bir Süre sonrada İngilizler tarafından şeytani bir düşünce ile Alinin üzerine saatli bir bomba yerleştirilir Türkçe bilen Ali’den Türk siperlerine gitmesini rütbeli bir komutanın yanına gidip bombayı patlatması istenir. Ali ise vatanına ihanet etmek yerine bu bombayı gidip İngiliz komutanın çadırında patlatır.

Japonların Savaş Uçakları

Teknolojinin gelişmesi ve bombanın her savaş da kullanılmasıyla intihar saldırıları savaşlarda da görülmeye başladı. Bunu bir savaş stratejisi olarak benimseyip birliklerde kullanılmaya başladı. 2′ nci dünya savaşında Japonlar farklı bir strateji geliştirdi. Savaş uçakları ile gemilerin en can alıcı noktasına dalış yapıyorlar ve son sürat hedefe çarpıyorlardı Japonlar bu intihar saldırılarına Tanrısal Rüzgar adını verdikleri Kamikaze adını veriyorlardı. Japonlar ilk başta bu intihar saldırıların olumlu sonuçlar verdiğini görünce denizaltı ve uçaklarda gönüllülerden oluşan özel kamikaze birlikleri oluşturdular. İlk kamikaze saldırıları Amerikan ordusunda büyük yankı uyandırdı hatta gazetelerde bu saldırılardan korku ve panik yaratacak diye bahsedilmedi. Ancak onca korku ve paniğe rağmen kamikaze stratejisi pek etkili olamadı 2800 kamikaze pilotu hayatını kaybederken sadece 38 gemi batıra bilmişti.

Bu tekniğin orta doğuya gelmesi pek uzun sürmedi 1973 yılında yapılan Arap ülkeleri ve İsrail arasındaki savaştan sonraki kaos ortamında pek çok kez canlı bomba saldırıları kullanıldı daha sonraları ise ortadoğu da ki pek çok terör örgütü tarafından 1 numaralı saldırı tekniği olarak kullanıldı. Günümüze ise canlı bombalar ortadoğu ile özdeşleşmiş durumda.

Türkiye’de ise ilk canlı bomba saldırısı 1996 yılında gerçekleşti o günden bu güne tam 42 saldırı oldu bu saldırılarda 505 vatandaşımız hayatını kaybederken binlercesi de yaralandı.

Bir insanı canlı bomba eylemcisi yapan bilimsel, toplumsal, kültürsel ve sosyolojik nedenleri değerlendiren bilim adamları terör örgütlerinin canlı bomba olacak kişileri seçerken stratejik bir yol izlediklerini belirtiyor. Yoksul ve çok çocuklu ailelerin öncelikli olarak hedef seçildiğini, intihar bombacısı olarak seçilen kişilerin yaş ortalamasının 22 olduğunu, kadınların %40 erkeklerin ise %60′ a yakın bir oranda intihar eylemlerini gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bu çalışmalarda Dini motifli örgütlerde canlı bomba eylemcisi için şehitlik vurgusu öne çıkarken laik örgütlerde ise daha çok kahramanlık fikrinin vurgulandığı ortaya konuluyor.

Yazımı Okuduğunuz İçin Teşekkürler.

Saygılar
Fakir Yazar

Yazı: Cavit Pancar’dan alıntılar yapılmıştır.



Canlı Bombaların Tarihi” için 2 yorum

  • 6 Aralık 2016 23:19 Osman Nuri Cevapla

    Canlı bomba o kadar çok ki artık en yakınında ki insanın bile ne olduğuna emin olamıyorsun hele hele istanbul gibi büyük şehirlerde tehlike oldukça fazla malesef

    • 6 Aralık 2016 23:42 Fakir Cevapla

      Üzülerek söylüyorum ki bu Şerefsizlerin istanbul, Ankara, İzmir Gibi büyük Şehirlerimizde bu Gibi Eylemleri yapmaları daha yüksek çünki ses getirmek istiyorlar. Bu yüzden gideceğiniz varacağınız yerlere hızlı gidin ara sokaklardan insanların yoğun olmadığı yerlerden gitmeyi tercih edin. Yorumunuz İçin Teşekür Ederim.
      Saygılar.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Kahve ve Sağlık

Kahve'nin tarihi sağlığa yararları ve insan bedenine olan etkisi hakkında b …