Merhaba Fakir Yazar Okurları;
Engelli demek doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenden dolayı ruhsal, zihinsel, sosyal veya bedensel yeteneklerinin tamamını veya bir bölümünün kaybedilmesi ve günlük gereksinimlerini ve hayata tutunmak için gerekli ihtiyaçlarını karşılamak için kişi veya bazı kurum ve merkezlere ihtiyaç duyulması durumudur. Belki hiç farkında değiliz ama dünyanın yaklaşık yüzde 15’i küçük ya da büyük engele sahip insanlardan oluşuyor. Yani neredeyse 1 milyara yakın insan engelli.
Engelliler Hakkında Bir Haber Yapmıştım…
Bir önceki yazımda radyo, televizyon ve sinema bölümünde okuduğumu söylemiştim. 1.5 yıl önce bir yarışma için Adana’da bulunan bir engelli spor kulübünün haberini yapmıştım. 2 defa havuza çekime gittim. Engelli olmak hayattan koparır diye biliyoruz. Çünkü olaya çok fazla dışarıdan bakıyoruz. Burada en önemli şey ailenin sana ne kadar destek verdiğidir. Havuzda çekim yaparken küçüğünden büyüğüne, kızından erkeğine, kilolusundan zayıfına kadar birçok engelli gördüm. Ama en önemlisi onlarla birlikte gelen, onlara destek veren ailelerini de yanlarında gördüm. Hatta Almanya’da engelli olarak doğan Vasfi adında bir çocuk vardı. Almanya’daki doktorlar yaşamasının bile mucize olacağını söylemiş. Ailesi de ilerleyen yıllarda Adana’ya kesin dönüş yapmışlar. Şimdi madalyalar kazanan bir yüzücü olmuş. Kısacası engel sadece kafamızın içinde var.
Engelli Olmak Başarıya Engel Değildir!
Şimdi de engelin engelleyemediği ve başarılarıyla tarihe isimlerini kazımış olan bazı isimlere bakalım:
Abraham Lincoln: Belki çoğunuz bilmez ama kendisi ABD’nin 16. Başkanıdır. Avukattır ve ömrünü Amerika’daki köleliği kaldırmaya adamıştır. Bana göre tarihin gördüğü en başarılı devlet adamlarından bir tanesidir. Bir suikast sonucu öldürülmüştür. Kendisi marfan sendromluydu yani ayakları ve elleri olması gerekenden çok uzundu.
Timur: Kendisi Timurlenk olarak da bilinir. Zaten lenk eki de aksak demektir. 1336-1405 yıllarında yaşamış olan Timur, Türk-Moğol soyundan gelmektedir ve neredeyse tüm Asya’yı fethetmiştir. Savaşlar sırasında aldığı yaralar yüzünden topal kalmıştır. Ankara Savaşı’nda da Osmanlı İmparatorluğu’nu yenmiş ve Yıldırım Bayezid’i esir almıştır.
Stephen W. Hawking: Kendisi ALS hastasıdır. Doktorların sadece birkaç yıl ömür biçmesine rağmen 50 yıldan fazladır hayatta. Bu hastalığın beynin işleyişine zarar vermemesinden dolayı bu kadar büyük bir astro fizikçi olmuştur. Evrenin sırlarını anlatan birçok kitabı vardır.
Edison: Hepimiz kendisini ampülü bulan adam olarak tanıyoruz. Kendisi işitme engellidir. 2 bine yakın deney yaparak ampülü bulduğu söylenir. 2500’e yakın patente sahiptir.
Beethoven: Ludwig van Beethoven dünyanın en ünlü bestecilerin birisidir. 1770 yılında doğan Beethoven 1801 yılında işitme sorunları yaşamaya başlamıştır.1817 yılında da tamamen işitme engelli olmuştur. Hepimizin bildiği 9. Senfoni’yi de işitme engelliyken bestelemiştir.
https://www.youtube.com/watch?v=0lyV_eJwBuw
Helen Keller: 1880-1968 yılları arasında yaşamıştır. Kendisi hem sağır hem hem kör hem de dilsizdir. Bu kadar engele rağmen birçok kitap okumuş ve hayata tutunmuştur. Hayatı boyunca da 10 kitap yayınlamıştır.
Franklin Roosevelt: 1882-1945 yılları arasında yaşamış olan Roosevelt, ABD’nin 32. Başkanıdır. 39 yaşındayken yürüyemeyecek hale gelmiştir. Fakat bu duruma rağmen 4 kez üst üste ABD başkanı seçilmiştir.
Daniel Dias: Kendisi Brezilyalı bir yüzücü. Doğuştan 2 eli de yok. Paralimpik oyunlarında 10 tane altın madalya kazandı ve birçok da dünya rekoruna sahip.
Aşık Veysel: Halk ozanımızı hepimiz tanıyoruz. Türküleriyle hepimizi başka diyarlara götürmüştür. Çocukken çiçek hastalığından dolayı bir gözünü sonra da kaza sonucu diğer gözünü kaybetmiştir. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) kitaplarında toplanmıştır.
Eşref Armağan: Kendisi doğuştan engellidir. Hayatı boyunca görmediği nesneleri parmak uçlarıyla dokunarak hissetmiş, resmetmiş ve Avrupa’da birçok sergi açmıştır.
Ve Daha niceleri engelleri yenerek başarılı olmayı başarmışlardır.
Yurt dışından gelen turistler “ne güzel insanlarınız var hiç engelli vatandaşınız yok” diyorlar. Aslında durum öyle değil evlerden dışarıya çıkamıyorlar yeterli imkan verilmiyor ne yazık ki… 🙁
Saygılar.
Fakir Yazar Kürşat.
Harika bir yazı okudum, yüreğine ve kalemine sağlık. 🙂
Hiçbir zaman karşındaki küçümsemeyecek. Her zaman hayat felsefem bu olmuştur. Engelli bir kardeşimizi görünce hemen kendimi yerine koyarım. Ama yanlış anlamayın, acıma duygusu ile değil empati ile. Sonuçta eksik olabilirler ama onlarda senin benim gibi insanlar. Hatta bazı şeyleri senden benden daha iyi yapabilirler. Ve maalesef
“Yurt dışından gelen turistler “ne güzel insanlarınız var hiç engelli vatandaşınız yok” diyorlar. Aslında durum öyle değil evlerden dışarıya çıkamıyorlar yeterli imkan verilmiyor ne yazık ki… ”
çok doğru olmuş. Biz bu duruma getirdik olayları. Çok yazık..
Çok faydalı bir yazı olmuş insanların okuyup ders alması gerekiyor bunları.
Engelliler üzerine bir proje gerçekleştirmiş biri olarak bu yazınızın noktasına kadar size hak veriyorum. Engel hiç bir zaman engel değildir. Sizin de örneklerinizde olduğu gibi “engelli” diye sınıflandırılan insanlar “engelsiz” diye sınıflandırılan kesimden daha başarılı olabiliyor. Hatta hayata ve insanlığa daha çok faydası olabiliyor.
Engelli hakları en üst düzeyde olmalı. Fakat; son dönemlerde Ülkemizde engelliler adına çok fazla gelişme olsada yetersiz kalıyor.