Meteor Tehdidi

Merhaba Fakir Yazar Okurları;

Kendimi bildim bileli yıldızlarla, uzayla, gezegenlerle, meteorlarla yani kısacası uzayla ilgilenirim.

Ufak yaşlarda dünyaya meteor çarpma konulu filmleri de izlemeyi severdim ama televizyonda en ufak bir meteor haberi gördüğümdeyse korkmaya başlardım. Çünkü çocukken haberlerin abartılarak verildiğini bilmiyorsun. 2003 yılında sabah televizyonda bir haber vardı. Haberdeki görüntü dünyaya bir meteorun düşüşüne benziyordu ve o gün akşama kadar korkmuştum. Sonradan öğrendim ki Columbia uzay mekiği dünyaya dönerken yanmış ve içindeki 7 astronot ölmüşler.

Dünya 4,5 milyar yaşında ve defalarca devasa büyüklükte meteor dünyaya düştü. Dünyaya düştüğü bilinen meteorların içinde en büyük olanı yaklaşık 5 bin yıl önce Arjantin’in Campo Del Cielo bölgesine düşen ve yaklaşık 20 civarında kraterin oluşmasına neden olan ve parçaları bir araya getirildiğinde toplam ağırlığı 100 tonu bulan meteordur. Şu an bu büyüklükteki bir meteor dünyaya düşseydi belki de milyarlarca yaşam son bulurdu.

Meteorlar Dünya’yı Teğet Geçiyor

11 Temmuz 2017’de MC4 adlı ama çoğu kişinin Ölüm Astreoidi adını verdiği ve 260 metre çapında olan bir meteor dünyayı teğet geçmişti. Bilindiği kadarıyla dünya için tehlikeli olan ve bu konuda uzman olan kişilerin takip ettiği yaklaşık bin 700 adet meteor bulunuyor. Bu meteorların çoğu da dünyadaki yaşamı bitirebilecek büyüklükteler. 2004 yılında 99942 Apophis adlı bir göktaşı keşfedildi. Bu göktaşı ismini Mısır mitolojisindeki kötülük tanrısından alıyor. Apophis, 370 metrelik çapıyla herkesi korkutuyor. Kendisi ilk olarak 2029’da dünyaya yaklaşacak ve çarpma ihtimali yüzde 2,7. 2036’da da Dünya ile Ay arasından geçecek ve bu sırada çarpma ihtimali yüzde 3.

Apophis, Dünya'yı Teğet Geçecek
Apophis, Dünya’yı Teğet Geçecek

Meteor, Dünya’ya Çarpsaydı?

Uzayda sayısını bile bilmediğimiz kadar meteor dolaşıyor ve her gün ufak çaplı birçok meteor dünyaya düşüyor. Çoğu dünyaya düşmeden atmosferde yanarak yok oluyorlar. 2013 yılında Rusya’da gökyüzünde patlayan bir meteor herhangi bir kişiye doğrudan çarpmamasına rağmen binden fazla kişiyi yaraladı. Patlama yaklaşık 500 kg TNT gücündeydi. Bu, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 20-30 kat fazlasına eşit bir enerjiydi. Peki daha büyük bir meteor dünyaya çarpacak olsaydı ne gibi sorunlara yol açardı:

  • Ciddi yaralanmalar meydana gelirdi. Çünkü dünyadaki her insan çıldırmış olacaktı ve daha meteor çarpmadan birbirlerine zarar vermeye, yağmalamalara başlamış olacaklardı.
  • Duygusal olarak çöküşler oluşacaktı. Böyle büyük afetlerde kimse kimsenin duygusal durumunu önemsemez. Çünkü herkes o durumda hayatta kalmaya çalışır. Korku herkesi ele geçirir.
  • Altyapılar büyük hasar görür. Küçük bir depremde veya hızlı yağan bir yağmurda bile altyapılarımız yetersiz gelirken bir meteor çarptığında kulllanılamayacak hale gelecektir. Tabii bu durum meteorun ne kadar yakınınıza veya uzağınıza düştüğüyle doğru orantılıdır.
  • Doğa büyük zarar görür. Böyle büyük bir afette sadece evlerimiz, alışveriş merkezleri, okullar gibi yerler değil doğa da büyük zarar görür. Ormanlar yanar, hayvanlar ölür. Meteorun içinden çıkan toz da çok fazla kirliliğe neden ölür.
  • Yiyecek ve su sıkıntısı olur. Daha meteor düşmeden başlayan yağma meteor düştükten sonra daha da artacaktır. Yeterli su bulunamadığından bitkiler çok fazla yiyecek üretemeyeceklerdir. Temiz su bulmak da çok zor olacaktır. Bu nedenle şiddet hayatta kalan insanlar için baş etmeleri gereken en büyük sorunlardan birisi olacaktır.
  • Eğer bugün dünya üzerindeki son gününüzse ne yapardınız? Tüm insanlar bu soruyu kendilerine sormaya başlayacaklar. Yapmak isteyip de yapamadıkları, yapıp da pişman oldukları şeyleri hatırlamaya başlayacaklar. Etraflarındaki insanlarla daha derin bağlantılar kurmaya başlayacaklar.
  • Büyük kraterler oluşacaktı. Geçmişte dünyaya düşmüş meteorların varlığını çoğunlukla dünya üzerindeki kraterlerden anlıyoruz. Gelecekteki insanlar da oluşacak yeni kraterler bugün yaşanacak olan meteor düşmesini öğrenmiş olacaklar.
  • Büyük depremler meydana gelirdi. Büyük meteorlar dünyaya çarptığında tektonik tabakaları etkileyip depremlere neden olabilirler. 2013’te Rusya’ya düşen meteor 2,7 büyüklüğünde bir depreme neden olmuştur.
  • Tsunamiler olacaktı. Dünyanın% 70’i su kütlelerinden oluştuğu için bir meteorun denize veya okyanusa düşme ihtimali büyük. Bu çarpışma çoğu kişiye göre devasa tsunamilere ne olacaktır ama bu teori henüz kanıtlanmamıştır.
  • Hava koşulları bozulacak. Dünyaya çarpacak bir meteor ozon tabakasında deliklere yol açabilir.
  • Dünyadaki bilim çevrelerine göre evrim bir gerçektir ve dünyanın oluştuğu zamanlarda yaşamsal önem taşıyan birçok kimyasal bileşen meteorlarla dünyaya gelmiştir. Dünyaya etkisi olacak büyük bir meteor çarpmasıyla evrimde de değişiklikler oluşabilir.
  • Daha önce görmediğimiz deniz ve okyanus canlılarını görebiliriz. Bilindiği üzere okyanusların derinliklerinde daha önce görmediğimiz birçok canlı yaşamakta. Eğer meteor, okyanusa çarparsa birçok okyanus canlısı da karada görülebilirler.
  • Atmosferde olumsuz değişiklikler olabilir. Kimyasal bileşikler havada gezerken birçok canlı da rahatsızlanacak hatta ölecektir.
  • Maalesef çok fazla ölüm olacaktır. Meteorun öldürdüğü insanlar hariç birçok insan açlıktan, susuzluktan, hastalıktan ve şiddetten dolayı ölecektir.

Not: Meteor konusunda meraklıysanız Salvation adlı diziyi ve Armageddon adlı filmi izlemenizi öneririm.

Ayrıca dünyaya “Çarpmaz İnanmayın” görüşünde iseniz bu görüşten uzaklaşın çünkü daha önce düşen bir meteor bir yaşam döngüsünü yok edip yeni bir yaşam yarattı dünyada. Dinozorlar döneminden bahsediyorum. Şimdi biz nasıl 10.000 Yıl öncesinde yaşayan dinozorların kemiklerini bulup inceliyor isek şuan bir meteor düşse ve insanoğlu dünyadan silinse acaba 10.000 yıl sonra da dünyada oluşacak canlı (Düşünebilir ve karar verebilir bizler kadar akıllı ise) bizi inceler mi?

Meteor Düşse’de Dünya ve Doğa Kendini yeniler. Yani doğa tekrar geri dönüşümünü yapar. Ancak o Dünya’da bizler tekrar olabilir miyiz? Orası tartışılır.

Saygılar.
Fakir Yazar Kürşat.



Meteor Tehdidi” için 1 yorum

  • 17 Ekim 2017 11:23 Onur Cevapla

    Yess.. Bana bunlarla gelin Kürşat Bey.. Sevdiğim konular. Şimdi şöyle bir durum var. Tekrar çocukluğuma dönsem sanırım tek amacım NASA veya benzeri yerlerde Bilim Adamı olarak görev alabilmek olurdu herhalde. Bilim çok geniş ve ilgi gerektiren bir konu. Sende geniş bir araştırma yapmışsın ve gerçekten detaylı bir yazı hazırlamışsın.

    Ama bir nokta var. Dinozorlar konusu oldukça karışık. Şu anda tam detayı hatırlamıyorum. hatırlarsam dönüş sağlarım.

    Tekrar teşekkürler.

Cevap Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.


Tavsiye Yazılar
Kahve ve Sağlık

Kahve'nin tarihi sağlığa yararları ve insan bedenine olan etkisi hakkında b …