Yazıya başlamadan önce belirtmem gereken bir şey var;
Bu yazıda sigaranın sağlık için yararlı olduğundan bahsedilmiyor. Sadece Amerika’daki sigara şirketlerinin kapitalizmi kullanarak doktorları ve ünlü kişilikleri reklamlarında oynatıp sigarayı sağlıklı bir şeymiş gibi göstermelerinden bahsediliyor. Tabii sonradan çıkan yasalarla birlikte bu reklamlar da son buldu. Hepimizin bildiği gibi sigara sağlık için zararlıdır ve içmesek bile çevremizde sigara içen varsa onun dumanından bile etkilenip ileride hasta olabiliriz.
Ayrıca her yıl 6 milyondan fazla kişi de sigara içtiği için ölmektedir.
ABD Dışişleri Bakanı Luther Terry’nin 1964 Tartışma Komitesi tarafından hazırlanan Sigara ve Sağlık raporunda, tütün endüstrisi için önemli değişiklikler yapıldı ve bu durum, reklamcılıkla ilgili daha sıkı kısıtlamalara ve paketlere uyarı etiketlerinin eklenmesine yol açtı. 1950’lerin başına kadar sigara reklamcılığı tartışmalara neden olmaya başlamıştı.
1870’lerin sonlarından itibaren renkli baskının icadıyla birlikte sigara paketlerine ticaret kartlarını da yerleştiren sigara şirketleri markalarını daha da güçlendirdiler. 20. yüzyılın başında sigaranın sağlık üzerindeki etkileri konusunda belirsizlik başladığında tütün şirketleri halkı ürünleri konusunda rahatlatmak için kampanyalar yapmaya karar verdiler. Bu amaçla da ünlü kişileri, sporcuları ve doktorları, sigara reklamlarında oynatmaya ve afişlerde kullanmaya başladılar. Böylece mallarını onaylatıp endüstrilerini de korumayı başardılar.
Craven “A” – Boğazınızın Sağlığı İçin
“A” Craven, sigaralarını “Boğazınızın Sağlığı İçin” sloganı ile 1939’da pazarlamaya başladı. Şu anda Rothmans, Benson ve Hedges’e ait olan marka, İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük beğeni topladı. Savaş bitince, birçok gazi sigara bağımlısı olmakla kalmadı, aynı zamanda belirli bir markaya da sadıklardı. Sigara içilmesinin akciğer kanserine ve diğer hastalıklara neden olabileceği söylenmeye başlandığında, insanlar dumanın olup olmamasının sonuçta iyi bir şey olduğunu merak etmeye başladılar.
Philip Morris – Bilimsel Olarak Boğazı Daha Az Tahriş Ettiği İspatlandı!
50 yıldan fazla bir süredir tütün reklamları, sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri olduğu yönündeki artan korkuları ortadan kaldırmaya odaklandı. US Cergeon General 1964 raporunu yayınladığında, tütünün zararlı etkileri belgelendi. 7,000’den fazla bilimsel çalışma, sigarayı amfizem, kalp hastalığı ve çeşitli diğer koşullarla ilişkilendirdi ve akciğer kanseri ile nedensel bir bağlantı kuruldu. Cerrah’ın raporundan önceki yıllarda tütün şirketleri gerçeğin bilinmemesi için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Doktorlar, hekimlerin yıllık maaşlarının neredeyse yarısına tekabül eden miktarlarla halkı kandırmaya istekliydiler.
Lucky Strike – Sesimi Şanslılıkla Koruyorum
1920’ler ve 1930’lar, sigara reklamcılığında yoğun bir dönemdi. Lucky Strike da 1931 yılındaki reklamında, o dönemlerde ünlü bir aktör olan Edmund Lowe‘ı kullanmıştı. Bu reklam karşılığında Lucky Strike, Lowe’nin üç filminin tanıtımını yapmıştır. Ünlüler ve sigara markaları arasındaki ortaklık, ürünlerin olumsuz etkilerini önemsiz hale getirilirken, bireyleri – özellikle gençleri – sigara ile cazibeli ve elit bir yaşam tarzını ilişkilendirmeye teşvik etti. Takip eden on yıllarda, tütün şirketleri, sigaraları çizgi filmlerde ve popüler TV şovlarında belirgin bir biçimde belirleyerek genç nesilleri daha da hedef aldı. 1964’te yürürlüğe giren yönetmelikler, genç içicileri hedefleyen reklamları yasakladı. İronik olarak, Lowe 1971’de akciğer kanserinden öldü.
Viceroys – Diş Hekimi Olarak Viceroy’ları Tavsiye Ederim
Viceroys için hazırlanan bu 1949 yılındaki reklamda, bir doktor veya kulak burun boğaz uzmanı yerine sigaranın iyi olduğunu önermek için bir diş hekimi vardı. Sarı dişler ve ağız kokusu sigara içmenin kötü yan etkileridir, ancak bir diş hekimi Viceroy’ları öneriyorsa, sigaralar o kadar da kötü olamaz, değil mi? Gittikçe sıkılaşan düzenlemeler tütün endüstrisine kısıtlamalar getirdi ve sigara endüstrisi bu savaşı kaybetti.
Günümüzde sigaraların üzerinde “Sigara Sağlığa zararlıdır.” yazısı bulunmakta ayrıca görsel olarak içersen böyle olur tarzında uyarılarda bulunmakta. Kısacası tepedekilerin para için yapamayacağı şeyler yok, insan sağlığının onlar için bir önemi yok ceplerine para girsin yeter. Sigaraların üzerindeki uyarılar işe yarıyor mu? Eh kısmen içen yine içiyor aldırmıyor. Ancak reklamının yapılmasından iyidir.
Saygılar.
Kürşat.
Özellikle bir dişçinin sigara hakkında bu şekilde reklam yapabilmesi kapitalist zihniyetin ne kadar da çürük ve kötü bir zihniyet olduğunun göstergesi. Diğerleri her ne ise de, bir dişçi?
Güzel bir konu içeren, güzel bir yazı kaleme almışsınız, kutlarım…
Para herşeyi yaptırıyor insana ne hipokrat yemini kalıyor nede bir şey 🙂 Yorum için teşekkürler. 🙂
Yazıklar olsun bu reklamları yapanlara diyorum…
Dedem 1940 li yılların başında çocuk iken toprak yeme alışkanlığı varmış.Bu sebepten dolayı da bayağı zayıf ve ufak kalmış. Dedemi babası o dönem Kayseri’de de herkesin bildiği bir doktora götürmüş. Doktorun tavsiyesi sigaraya başlasın olmuş.