Merhaba Fakir Yazar Okurları;
Bir kaç gün önce Sosyal Medya hesabımdan paylaştığım Trt Okul’un Talihsiz Mucidler serisinden “Telefonun Gerçek Mucidi Meucci” videosunu yazıya dönüştüreceğim. Tabi ki Fakir Yazar’ın yazım tarzı ile olacak bu. 🙂
Herkes Telefonun mucidi olarak Alexander Graham Bell‘i kabul görür bakalım gerçekten öyle mi?
Antonio Meucci Hayatı ve Telefonu Buluşu
Antonia Meucci 12 Nisan 1908 yılında İtalya, Floransa(Bütün mucitler nedense buradan çıkıyor.)’da 9 kardeşin ilki olarak dünyaya gelmiş. Meucci’nin 4 kardeşi küçük yaşlarda vefat etmiş. Talihsizlik doğuştan başlamış Meucci için.
Henüz 15 yaşında iken Güzel Sanatlar Akademisine kaydolmuş. Okul Masraflarının Aile bütçesini zorlaması sebebi ile okulu bırakmak zorunda kalmış. Boşta kalınca bir süre Bekçilik ve Gümrük memurluğu gibi sıradan işler yaparak hayatını sürdürmüş.
Daha sonra Tiyatro Della Pergola’da sahne teknisyeni olarak çalışmış ve kontrol odası ile sahne arasında iletişimi sağlayan akustik bir telefon yapmış. Meucci iletişim in ilk temellerini bu tiyatroda atmış ve halen yaptığı bu akustik telefon çalışır durumda. Tiyatroda çalışırken kostüm tasarımcısı olan eşi ile tanışmış ve evlenmiş. Daha sonra eşi ile birlikte hava değişikliği olsun diye İtalya’dan Küba’ya göç etmiş. Küba’da çeşitli tiyatrolarda çalışmış. Ancak çalışırken de icat yapmaya devam etmiş. Bir su arıtma sistemi kurmuş. Romatizma hastalarını elektrik şoku ile tedavi eden bir yöntem geliştirmiş. Ayrıca konuşan telgraf ismini verdiği iletişim cihazı üzerinde çalışmaya başlamış.
Amerika Yılları ve İlk Telefonu Buluşu
Meucci’nin ünü Amerika’ya kadar ulaşmış. Samuel Morse icatlarından para kazanabileceğini söyleyip onu Amerika’ya taşınmaya ikna etmiş. New York’a yerleşen Meucci karısının yakalandığı felç ile çok çileler çekmiş. Biricik eşi hareket edemez hale gelmiş. Meucci ise yıkılmamış karısı ile rahat iletişim kurabilmek için eşinin odası ile çalıştığı atölye arasına bir hat çekmiş. 1860’da telefonun atası sayılabilecek Teletrofono adını verdiği aleti icat etmiş. Teletrofono sesi önce elektrik dalgasına sonra tekrar sese çeviriyordu. Meucci hemen heyecanlanıp halkı toplamış ve bir gösteri yapmış. Bu gösterisi o zamanın gazetelerine haber olmuş.
Aynı yıl bindiği Westfield buharlı gemisinde yaşanan patlamadan şans eseri kurtulmuş ve uzun süre hastahanede yatmış. Hastahaneden çıktığında ise onu kötü bir sürpriz bekliyormuş. Felçli eşi yoksulluktan evde ne var ne yok hepsini satmış. Meucci’nin icatları da ufukta kaybolan eskicinin arabasında gitmiş. Meucci eskiciyi bulmuş fakat teletrofonosu sırra kadem basmış. Biri satın almış.
Meucci icadının çalınacağından korkup Patent Enstitüsüne başvurmuş. Fakat gereken 250$’ı denkleştirememiş. Yalvar yakar olup icadını bir kaç yıllığına korumaya almış. Fakat ileri ki yıllarda icadı parasızlık yüzünden öksüz ve yetim kalmış. Teletrofononun krokilerini yolladığı laboratuvar da Graham Bell hemen atlamış ve bu icadın patentini almış.
Meucci, Graham Bell’e dava açmış fakat ömrü davanın sonunu görmeye yetmemiş. İcadın patenti ise meydanı boş bulan Graham Bell’ e kalmış.
100 küsur sene sonra 2002’de ABD Temsilciler Heyetinde Meucci’nin Hayatının ve Başarılarının tanınması ve Telefonu icat ettiğinin kabul edilmesi kararı alınmıştı. Fakat Atı alan Graham Üsküdar’ı çoktan geçmişti.
Yani Herkes’in Telefonun mucidi olarak gördüğü Graham Bell hırsızın tekidir. Nikola Tesla’dan sonra hakkı yenilen ikinci mucidimiz Antonia Meucci.
Saygılar.
Fakir Yazar.
30 Mayıs 2017 01:30 FahriCan Usta
Birçok bilim insanı gibi meuccide demekki taklaya gelmiş , emekleri çalınmış 🙁 Asıl kazananlar onlar en başta Tesla kalbimizdesin 😀
30 Mayıs 2017 01:54 Orakcı Blog (Bilgi Portalı)
Her zaman ki gibi emek hırsızlığı var. Gösterin bana şu hayatta emek hırsızlığı yapılmadığına dair bir örnek verin. Elbet bu hakkı çalan karşılığını almıştır.
30 Mayıs 2017 09:45 Hamdi Çetin
Aklıma CMYLMZ geldi Grahaaaam ancak Aloo Aloo Aloo Aloo bırak gel artık 😀 Vay Graham vay demek sende emek hırsızısın 😀
30 Mayıs 2017 11:14 murat
Vay be graham bile bizi kandırmış 🙂 sakin şu olmasın karısının sattığı icadı graham eskiciden satın alıp geliştirip yeni bir icadmis gibi dünyaya yutturmasin. Aklım da deli sorular:)
30 Mayıs 2017 11:17 Fakir
Düşünmedim değil bu durumu. Patenti alabilmek için krokileri gerekiyordu icadın onuda labaratuvardan elde edince aldı patentini.
30 Mayıs 2017 11:22 Halil GÖNÜL
Böyle güzel bilgileri okumak ne güzel. Emeğine sağlık. 🙂
30 Mayıs 2017 14:58 onur
Güzel bilgi. Daha önce Meucci ile ilgili hiçbir şekilde bilgi duymadım. İlk defa da senden duyuyorum. Tesla’yı biliyorum, icraatlarını, buluşlarını, hakkının yenilmesini. Ama bu yazı benim için güzel bir bilgi oldu. Teşekkürler Fakiryazar..
31 Mayıs 2017 13:25 Enes Talha
Sadece Meucci değil, bir çok bilim adamının bu şekilde hakkı yendi.
31 Mayıs 2017 17:28 Fakir
isimlerini yaz bilgi sahibi olalım enes talha 🙂 bilgi paylaşıldıkça güzeldir.
1 Haziran 2017 10:57 onur
Kesinlikle. Bilgi paylaştıkça çoğalır.
5 Haziran 2017 17:49 Fırat
Tartışmalı Bir KOnudur Kimisi Graham Bel Der Kimisi Meucci 🙂