Türkiye’de İdam Sorunsalı! İdam Gelmeli Mi?

Mahkeme tarafından verilen ölüm kararına İdam denir. İdam denilince ilk akla gelen urgan ile boyundan asılarak ölümdür, genelde uygulanan budur. Ancak bir çok idam yöntemi vardır. Türkiye’ye tekrar idam gelmeli mi? İdam etme yöntemleri hakkında bir  yazı ele alacağım.

Öncelikle Türkiye’de İdam Ne Zaman Kaldırıldı?

İdam Cezası çok uzun zaman önce değil yakın bir tarihte kaldırıldı. Ölüm cezası önce 2001’de savaş tehdidi ve terör suçları halleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002’de “Savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç” şartı ile kaldırılmıştır.

7.5.2004 tarihli 5170 sayılı kanun ile anayasadan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, 14.7.2004 tarihli 5218 sayılı kanunla Türk Ceza Kanunu’ndan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarılmış, böylece ölüm cezası Türk Hukuku’ndan tamamen kaldırılmıştır.

Türkiye’de idam cezası en son 1984 yılında uygulandı. 9 Ağustos 2002 tarih ve 4771 sayılı kanun ile (Avrupa Birliği 3. Uyum Paketi) idam cezası barış zamanında kaldırıldı. Hemen arkasından Türkiye Kasım 2003’te 6 nolu ek protokolü onayladı. Nihayet, 14 Temmuz 2004 tarih ve 5218 sayılı kanunla Türkiye idam cezasını her koşulda mutlak olarak kaldırdı.
Kaynak: star.com.tr

Kısa özet ile AB uyum politikası nedeni ile idam tamamen kaldırılmıştır. İmralı’daki Bebek katili şerefsizi de idam edememizin sebebi de bunlardan biri.

Belli Suçlara İdam Gerekli Mi?

Bence Sadece Aşağıdaki 3 Suç Durumuna Gerekli!
Hiç bir insan başka bir insanı öldürme hakkına sahip değildir. Ancak bu aşağıdaki saydıklarım insan olmadıkları için geçerli değildir.

  • Çocuklara tecavüz, işkence ve kasten ölümüne sebep olan kişiler idam edilmeli.
  • Terör elebaşıları idam edilmeli hapiste beslenmemeli.
  • Toplu Katliam yapanlar idam edilmeli.

Bu suçların telafisi yoktur. Ve gerçekleştirenlerin de nefes almaya hakkı yoktur.

Eğitimsiz topluma eğitim verilmeli, sorun eğitimde” sesleri geliyor toplumdan, insanda merhamet ve vicdan olması gerek. Malum kişiler dört Üniversite bitirse o vicdan ve merhamet yok ise aldığı eğitimin hiç bir anlamı kalmaz. Eğitim verilmesin demiyorum, tabii ki etkisi olur. Çocuklara ve Ailelerine bu konular hakkında bilgilendirmeler konferanslar yapılmalı. Millet bilinçlendirilmeli.

Hangi Ülkelerde İdam Cezası Uygulanıyor?

Dünyada, ABD, Çin, Japonya gibi ülkeler idam cezasını infaz ederken; Avrupa kıtasında uygulayan tek ülke Belarus. Dünyadaki ülkelerin yaklaşık 3’te 2’sinde idam cezası ya tamamen kaldırıldı ya da mevzuatta yer aldığı halde infaz uygulanmıyor. Nüfus artarsa suç oranı da yetersiz eğitime göre artar.

Yasalarında olsa da, son on yıldır idam cezasını uygulamayan ülkeler:
Bahreyn, Benin, Brunei, Burkina Faso, Cezayir, Fas, Gambiya, Grenada, Kenya, Kongo Cumhuriyeti, Madagaskar, Maldivler, Mali, Moritanya, Myanmar, Nauru, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Papua Yeni Gine, Rusya, Sri Lanka, Surinam, Tıgı, Tonga, Tunus.

Uygulanan İdam Yöntemleri

Genelde kısa sürede sonuç alınacak yöntemler uygulanmakta.

  • Zehirli Gaz Kullanımı
  • Zehirli iğne kullanımı
  • Elektrikli Sandalye
  • Boyundan Asılma

Tecavüz Suçlarına Karşı Kimyasal Hadım (Kimyasal Kastrasyon) Nedir?

Kimyasal Hadım, bir kişinin cinsel dürtülerini azaltıcı bir takım ilaçların kendisine verilmesidir. Cinsel istismarcıların ağırlıklı erkek olduğunu düşünecek olursak, testosteron dediğimiz hormonu azaltıcı birtakım ilaçların kişilere verilmesi ve bu ilaçların kişilerin ömür boyu almasını sağlayarak cinsel fonksiyonlarını azaltıcı bir etki oluşturması bekleniyor. Kaynak: Haber Türk

Cinsel dürtülerin azaltılması bence yeterli düzeyde bir ceza değil. Cinsel istismarcının cinsel dürtüsü kalmaya bilir ancak kafasındaki suç eğilimi devam edecektir. Ve yeterli bir ceza değil bana göre.

Kısacası kimyasal hadımı bir idam yöntemi olarak düşünmeyin.

Eylüller ve Leylalar Ölmesin.

Bu ülkede 3,5 ve 8 yaşındaki Leyla ve Eylül’ler ölmesin! Öldürülmesin!
Bu ülkede dokunulmazlık milletvekillerinin değil. “çocukların ve kadınların” olmalıdır.

Saygılar.
Fakir Yazar.

Yorumlar ( 2 )
Yorum ekle
  • Onur

    Merhaba. Açıkçası ben idama karşıyım. Çünkü çok basit bir çözüm olacak. Bunun yanı sırada ADALET sistemi olmayan bir ülkede çok büyük KAOS çıkacaktır. Yani kurunun yanında yaş da yanabilir. Bu nedenle daha komplike çözümler üretilmeli diye düşünüyorum açıkçası.

    • Fakir

      Bende karşıyım onur ancak yukarıda 3 tane suç yazdım onları görünce deli oluyor insan o suçlar karşısında kuru yanında yaş yanması zor. O kişileri günde 3 öğün yemek ile niye besleyeyim? Hak etmiyorlar. Onlara vereceğim yemeği gider kimsesiz çocuklara öksüzlere veririm. Belli kriterler çözümler gelmeli önüne geçilemiyor çünkü.