Merhaba Fakir Yazar Okurları;
Bu Yazımda Twitch.tv Hakkında bilgiler paylaşacağım. Twitch.tv ‘nin hızlı yükselmesinde önemli rol oynayan olay popüler oyunların turnuvalarını (League of legends, Dota, Starcraft vb.) canlı yayınlar ile izleyicilere sunması sayesinde oldu. Şuan canlı görüntü akışı konusunda Youtube’dan önde emin yollar ile ilerliyor… Yeni Yeni Youtube’un canlı yayın akışı ün kazanmaya başladı 🙂
Twitch.Tv Nedir? Ne işe Yarar?
Twitch ya da Twitch.tv, elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu. Haziran 2011’de Justin.tv kurucuları Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kurulmuştur. Justin.tv girişimi olarak oyunlarla alakalı içerikleri yayımlamaya başlamıştır. Her ay 43 milyondan daha fazla izleyiciye hizmet vermektedir. Ortalama izlenme süresi ise 1,5 saattir.Şubat 2014’te ABD’de internet trafiğinin en büyük dördüncü kaynağı olarak belirlenmiştir.
Eylül 2014 yılında Twitch, Amazon tarafından 970 Milyon $ karşılığında satın alınmıştır.
İnsanlar Neden Yayın Yapıyor?
Çok eğlenceli, aynı zamanda sevilen ortak oyunlar ve yaratıcı projeler üzerinden, arkadaşlar ve hayranlarla iletişim kurmanın ilgi çekici ve yeni bir sosyal ağını temsil ediyor. Pek çok yayıncı, sadece kitlelerini eğlendirme ve onlarla etkileşime girme yollarına göre Twitch’te bir hayat kuruyor. Tabi ki Parasal açıdan da Abonelik, Bağış ve Reklamlardan güzel para getirdiğini söyleyebilirim.
İnsanlar neden Twitch izliyor?
- Ortak bir ilgi noktası olduğunda insanlar son derece yetenekli veya eğlenceli kişileri izlemekten hoşlanıyor.
- Twitch, video oyun satın alma kararlarını etkilediği kanıtlanmış güvenilir bir keşif yöntemidir.
- Twitch bir izleme deneyiminden çok daha fazlası; yayıncılarla hitap ettikleri kitlelerin, genel olarak oyun oynamaktan popüler kültüre ve hayata kadar hemen hemen her konuda gerçek zamanlı olarak etkileşime geçmelerine olanak tanıyan ses ve sohbet temelli bir sosyal video.
Ne izliyorlar?
- Oyunlar: Twitch’te her oyun ve oyun türü mevcut!
- Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan Programlama: Orijinal içerik topluluk üyeleri tarafından oluşturulur. Bu, arkadaşlarla rastgele bir oyun, hız yarışı gibi benzersiz bir alt kültür veya sohbet eksenli oyunla oluşturulan bir Twitch Plays oyunu olabilir.
- Esports: Yarışma oyunlarının, gelişmekte olan bu spora özel şovlar ve etkinlikler içeren kendisine ait bir ekosistemi var. Twitch’te en iyi takımlar, ligler, oyuncular, söyleşi programları ve tüm başlıca etkinlikler yer alıyor.
- Yayıncılar/Geliştiriciler: Tüm büyük video oyun yayıncı ve geliştiricilerinin bir Twitch kanalı var.
- Editoryal: En iyi video oyunu medya sitelerinin hepsinin, okuyucularına canlı içerik sunduğu bir Twitch kanalı var.
- Etkinlikler: Dünya genelindeki toplantılarda paneller, basın konferansları ve şov etkinlikleri için Twitch benimsenmiş durumda.
- Twitch Kreatif: İster resim boyama, şarkı besteleme, isterse yemek pişirme olsun sanatçıların kreatif işlemlerini sergileyebileceği bir yer. Benim Favori Bölümüm.
Nasıl Twitch.Tv de Yayın Yaparım?
İlk olarak bir twtich.tv hesabı alın daha sonra twitch.tv de yayın yapmak için yayınlama uygulamarı adı altında yayınlama programlarından birini kurun bilgisayarınıza.
Başlıca Twitch.Tv Yayın Programları;
- Open Broadcast Software (OBS)
- Gameshow
- XSplit Gamecaster
- Vmix
- Wirecast
- XSplit Broadcaster
Tavsiyem Open Broadcast Software programından şaşmayın en iyisi OBS. Twitch.Tv için OBS ayarlarını internette Google’ a aratarak rahatça bulabilirsiniz.
Önemli Not: Upload hızınız en az 1 Mbps’ nin üstünde değil ise hiç yayın yapacağım diye uğraşmayın. 1 Mbps bile az gelecektir. Stream Yapmak için download hızı önemli değildir. Upload hızı önemlidir.
Twitch.Tv den Yayın Yaparak Para Kazanabilir miyim?
Tabi ki Kazanabilirsiniz! Twitch Partnerleri, kanal abonelikleriyle daha fazla gelir elde edebilir. Sadece sizin yapmanız gereken kanalınızı izlenebilir hale getirmek. Ne kadar çok izleyici okadar çok abone.
Eğer izleyici yayınınıza Abone olursa 5$ civarı bir rakam ile abone oluyor. Twitch.tv bu rakamın yarısını sizden alıyor (2.50$) yani yarı yarıya twitch ile ortak oluyorsunuz aboneliklere 🙂
Ayrıca bağış sistemi ile izleyicilerden yayınınız için bağış toplayabilirsiniz.
Sadece twitch.tv de yayın yaparak gelir elde eden bir çok yayıncı olduğunu söyleyebilirim!
Saygılar.
Fakir Yazar.
Bilmeyenler için güzel ve detaylı anlatım olmuş teşekkürler. 🙂
twitch uygulamasının ne olduğunu bilmiyordum.yararlı bir anlatım.beni aydınlattığınız için teşekkürler
Amazon tarafından satın alındığını bilmiyorum. Gerçekten harika bir yazı olmuş teşekkürler.
Aslında twitch.tv de düzenli olarak yayın yapılırsa gelirine gelir katabilir yayıncılar. Zor birşey değil ama kolay birşeyde değil. Bunun internet sağlayıcısı var evdeki düzen var derslere etkisi var yaşamına etkisi var.
Biz de oyun yayınlarımızda bu siteyi kullanıyoruz. Youtuberlıktan çok daha keyifli bir deneyim sunuyor. İzleyenler ile etkileşim içinde olmak büyük fayda sağlıyor.
Amazon tarafından satıl alındığını sizden öğrendim 🙂
İşte aradığım yazı 🙂 Amazon ne zaman satın almış,hiç bir fikrim yok.İnanın kendime şunu sordum,”Biz hangi mağaradayız?”.
Kesin Türkçe dil desteği yoktur dedim girdim baktım rengim değişti, varmış 😀
selamlar twitch tutulmadı diy herkes younowda takılıyor bence devir twitch değil younow devri
Hocam Twitch.tv ayrı sektörde yayın yapıyor. Younow ayrı sektörde yorum yapıyor. İkiside aynı şey değiller. ikisi arasında çok fazla fark var. Younow canlı yayında sohbet yaptığın bir uygulama twitch.tv ise oynadığın oyunları millete izlettiğin bir olay.
Twicht tw artık bir gelir kapısı gibi diyebiliriz, artık insanlar yayınlar yapıp farklı sektörlerden sponsorlar ile beraber oldukça güzel paralar kazanıyorlar.
Konu çok yardımcı olmuş. Birde sub olayını biraz açıklasaydınız daha açıklayıcı olurdu diye düşünüyorum. Başarılar.
Çok güzel bir konuya değindiniz teşekür ederim. Konuya ilave ettim Abonelikler hakkında yeterli bilgiyi.
twitch te geekyapar kanalından can sungur u çok takip ettiğimi hatırlıyorum. oldukça keyif vericiydi
Son dönemlerde heryerde karşıma çıkan twitch’i sonunda ne olduğunu anlayabildim. Teşekkürler 🙂