Muhtemelen Araknafobia (örümcek korkusu), Ofidiyofobi (yılan korkusu) veya Agoraphobia (açık/kalabalık alanlardan korkma) gibi korkuları önceden duymuşsunuzdur. Ama Vestiphobia (giysi korkusu) hakkında çoğu kişi bir şey duymamıştır. Bilim insanları, bu fobinin bazı kumaşlara karşı alerjiler veya giyimle ilgili daha önceki deneyimler de dahil olmak üzere çeşitli yerlerden veya koşullardan kaynaklanabileceğine inanıyor.
Vestiphobia’nın Nedenleri Nelerdir?
Giysi veya kumaşla ilgili travmatik olaylar kişide vestiphobia hastalığına neden olabilir. Orduda çalışmış askerlerde ve diğer kişilerde bu fobinin geliştiği biliniyor. Kurşun geçirmez yelekleri, askeri çizmeleri veya diğer giyim eşyalarını kötü deneyimlerle ilişkilendirerek fobi tetiklenebilir. Kısıtlayıcı giysilerin zorunlu olduğu kültürlerde veya durumlarda büyümekte olan insanlarda vestiphobia görülebilir. Bazı bireylerde sıkı ve klipsli giysiler, fobi hissine yol açar ve uzun bir süre vestiphobia görünmesine neden olabilir.
Bazı insanlar da bu hastalığın kalıtsal olduğunu iddia etmektedirler. Başka bir deyişle, bir kişinin annesi veya babası giyinmekten korkuyorsa çocuklarında da bu durumun görülmesi ihtimali vardır. Bununla birlikte, bu konuda çok az kanıt vardır ve çocuğun vestiphobia hastalığına dış etkenlerden etkilenerek yakalandığı düşünülmektedir.
Vestiphobia Belirtileri Nelerdir?
Birçok diğer fobi gibi semptomlar da büyük oranda panik ve kaygı ile ilgilidir. Her bireyin hissettikleri belirtiler korkularının şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilir ancak vestiphobia olan çoğu insan sarsıntı, hiperventilasyon (hızla nefes alıp verme) veya sıkışmış hissetme, kontrolünü kaybetme, nefes darlığı, şaşkınlık veya bulantı hissi gibi belirtiler gösterecektir. Alerji ve diğer korkularda olduğu gibi, bazı insanlar başka semptomlar da yaşayabilir. Belirtiler bir gün aşırı terleme, daha sonra başka bir günde aşırı bulantı gibi farklı şekillerde olabilir.
Vestiphobia Nasıl Tedavi Edilir?
Hipnoterapi, vestiphobia da dahil olmak üzere fobisi olan birçok insana uygulanan yaygın bir tedavi yöntemidir. Giyinme korkusu, bir insanın günlük hayatını çok olumsuz yönde etkileyeceğinden hipnoterapi kullanılarak, bilinçaltının fobiyi en aza indirgemek için etkili olabileceği düşünülmektedir. Doktorlar genellikle bu hastalığı tedavi edebilmek için ilaç yazmaktadırlar ve bu ilaçlar ciddi yan etkilere neden olabilir. İlaçlar en iyi ihtimalle geçici olarak bu fobiyi bastırabilirler ama asla kesin çözüm değillerdir. Konuşma terapisi de, vestiphobia olan kişilerin hissettikleri korkuların bir kısmını veya tamamını yok etmede etkili olabilir. Bu terapi birkaç ay sürse de ilaç tedavisine göre etkileri daha kalıcıdır.
Ben hiç bu fobiye sahip birini tanımadım. Peki sizin çevrenizde bu fobiye sahip bir kişi var mı?
Saygılar.
Fakir Yazar Kürşat.
Böyle bir korku türü olduğunu hiç bilmiyordum. Yaşam şartlarını çok, çok kötü etkiliyordur herhalde. Kapalı alan, örümcek, yükseklik korkusu bir yere kadar neyse de, üzerine kıyafet giymekten korkan bir insanın yaşam şartlarını düşünemiyorum…
Teşekkürler paylaşım için 🙂
Genelde sürekli aynı giysiyi giymek zorunda kalan yada mecbur bırakılan kişilerde görülüyormuş daha çok
Valla ben şort, atlet gezmeyi, geze iç çamaşırıyla yatmayı seviyorum. Ama bu kadarı değil. Ancak düşününce kulağa hoş geliyor. (Elbette hastalık ama normal insanlar için de rahatlık bence..)
Picama nedir ya illetim ona terleyince yapışır vücuduna hiç sevmem picama ile yatmayı 😀