Dünya’da Ticaret denince başı ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi Dünya devi 2 ülke çeker. Bu 2 ülke sürekli birbiri ile rekabet halindedir. Bu rekabet her alanda geçerlidir. Ülkemizde genelde Çin’in kötü mallar yaptığı yada her ürünün benzerini yapıp sürdüğü öne sürülür. Ancak öyle mi?
Ekonomi’de Dünya Devi Çin
Dünya’nın ikinci büyük ekonomisi Çin Halk Cumhuriyeti Bu unvanı daha önce ikinci sırada olan Japonyayı geride bırakarak elde etmiştir. Yıllardır 1’inci sırada olan ABD ile büyük rekabet halinde yoluna devam etmekte olup, ara sıra kendi aralarında büyük sorunlar krizler oluşmakta. Çin teknoloji alanında yaptığı büyük atılımlar ile ithalatta zirvede. Çin’in 2017’de Gayrisafi yurt içi hasıla %6,9 artmış, son 7 yılda en hızlı büyüyen ekonomisi olmuştur. Türkiye’nin 2017 yılında yaptığı ithalatlara bakınca 1’inci sırayı yine Çin almaktadır. Çin pazarı ülkemizde gün geçtikçe yaygınlaşmakta sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde bu görülmekte.
Çin Gerçekten Kötü Mallar Mı Üretiyor?
Tabii ki hayır, Çin üretimi her kesime göre üretim yapar. Bu durum her ülkenin gereksinimine göre değişir. Örnek verir isek A isimli üründen bir çok çeşit üretir ve hepsi ayrı kalitede olup ürünlerin malzemesi en iyisinden en kötüsüne fiyatlandırılır. İthal olarak alacak ülke yani bu kişiler genelde ürünleri alacak ithalatçılardır. İthalatçı ithal edeceği ürünü genelde ucuz olanları tercih eder ve kendi ülkesinin pazarına katar. Çin’den 50 kuruşa alır ülkesinde 1 Liraya satar.
Çin’de kaliteli mallar üreten firmalarda var, bizim ithalatçılarımız(büyük çoğunluğu) halkın talebi doğrultusunda ucuz ve kalitesiz mal ithal ediyor bu yüzden Türkiye’de Çin malı kalitesiz mal imajı veriyor. Yani Çin malları kalitesiz değil, olay ithalatçılarda bitiyor. Kendilerince haksız da değiller ucuz mal orijinal haline göre daha çabuk satılıyor ve vatandaş tarafından ucuz diye alınıyor.
Ülkemizde Çin Pazarı Büyük Rağbet Görüyor!
Bunun sebebini yukarıda kalın harfler ile açıkladık; olay ithalatçılarımız da bitiyor tabii ülke vatandaşı da ucuz ve işini görecek ürünleri seviyor. Halkın isteğine göre getirmek ithalatçıların görevi. İthalatçı Çin’den kaliteli mal getirdiğinde elinde patlayabilir satılmayabilir ancak 2’inci kalite hatta 3’üncü kalite ürün getirdiğinde 1’inci kalite ürüne göre daha çabuk satılacak ve rağbet görecek. Çünkü ülke insanı kalite yerine ucuzu tercih ediyor.
Hemen Hemen her il ve ilçede Çin pazarları bulunmakta her vatandaş bu pazarlardan alışveriş yapmakta ilçemizde bulunan Çin Pazarına gittiğimde içerisi tıklım tıklım dolu ne alırsan 1 lira bir çok ürün var. Kalitesi konusunda tabii hemcinslerine göre kötü iş görür mü tabii ki görür. Ancak sağlam ürünler değil.
7-8 yaşlarında Çin Pazarları ülkemize yeni yeni girmeye başlarken çarşıya Çin pazarının açıldığını duydum. Duyduğumda düşündüğüm ufak çocuk hayali ile Çin ürünlerini pazar yerinde Çinli satıcıların sattığıydı. Çinli insan görmek için çarşıdaki Çin pazarında gittiğimi bilirim. Tabii düşündüğüm gibi değil herkes bizden yani Türk sadece ürünler Çin’den. 😀 Hayal kırıklığı…
Türkiye’nin Çin’den En Çok İthal Ettiği Ürünler
Ülkemizin Çin’den en çok ithal ettiği 10 ürünü aşağıda sıralıyoruz.
- Telefon Cihazları, Ses, Görüntü Veya Diğer Bilgileri Almaya Veya Vermeye Mahsus Diğer Cihazlar
- Otomatik Bilgi İşlem Makinalar ve bunlara Ait Birimler; Manyetik Veya Optik Okuyucular
- Aydınlatma Cihazları, Işıklı Panolar, Işıklı Tabelalar ve Benzer Eşya ve Bu Eşyanın Aksamları
- Karayolu Taşıtları İçin Aksam, Parça Ve Aksesuarlar
- Üç Tekerlekli Bisikletler, Skuterler, Oyuncak Bebekler, Diğer Oyuncaklar, Küçültülmüş Modeller
- Monitörler Ve Projektörler, Televizyon Alici Cihazları
- Elektrikli Su Isıtıcıları, Elektroternik Cihazlar, Ortam Isıtıcıları, Saç Ve El Kurutucuları, Ütüler
- Borular, Kazanlar, Tanklar, Depolar Ve Benzeri Diğer Kaplar İçin Musluklar, Valfler
- Plastikten Diğer Eşya
- Deri Ve Köseleden Sandık, Bavul, Valiz, Evrak
Ve liste uzuyor gidiyor.
Saygılar.
Fakir Yazar.
18 Ağustos 2018 15:14 Hamdi Çetin
Yaa inanır mısın elimde ki iphone telefonda bile assembied in chine yazıyor bu bile insanı etkiliyor ya o derece çin malı sahtedir ibaresi insanları etkiliyor.
Birde çinli üreticiler şöyle diyor; ülkemize gelen müslüman kesim orjinal ürünlerin benzerini(sahtesini) üretmemizi istiyor ve bunların üzerine de ünlü markaların isimlerini yazmamızı istiyorlar. Fakat işten sonra yemeğe gittiğimizde yedikleri yiyeceklerin haram olup olmadığını sorup, araştırıyorlar.
Peki bir ürünün kopyasını yapıp sahtekarlık yapmak haram değil mi müslümanlığa göre diye soruyorlar ?
18 Ağustos 2018 15:15 Fakir
haklısın hamdi sen değinmeseydin bu duruma yazamazdım. Teşekkürler Bilgilendirmeler için. 😉