Ebeveynlerin sigara kullanımı en çok da çocukları etkiliyor. Anne ve Babasının sigara içtiğini gördüğü için çocuk bunun iyi bir şey olduğunu düşünüyor. Sigara konusunda büyüklerin yapabileceği bazı doğru ve yanlışları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Giysilerinizi Değiştirmeden Dişlerinizi Fırçalamadan Çocuğunuzu Kucağınıza Almayın!
Ailenin ferdi Anne, Baba yada bir Akraba eve dışarıdan geldiğinde üzerini değiştirmesi ve dişlerini fırçalaması gerekir. Tüm gün sigara içip eve geldiğinde üstü ve ağzı berbat halde sigara kokar. Bu durum çocuklarda kötü bir etki yaratır. Çocuğun sizden tiksinmesine neden olabilirsiniz.
Benim de şimdiye kadar ağzıma sigara koymamamın nedeni de ufak yaşlarda babamın üstüne sinen sigara kokusudur. Bir yandan da iyi yapmış diyorum kendimce. Ne cebimden eksiliyor ne de ömrümden.
Çocukların “Bende Sigara İçebilir miyim?” Sorusuna Ne Yanıt verilmeli?
Bu soruyu her çocuk yaşının bir evresinde illaki çevresindekilere
sorar. Bu soruya verilen en kötü yanıt şudur;
“Senin daha yaşın küçük!”
Böyle saçma cevap olamaz! Bu cevabı duyan çocuğun kafasında canlanan şey şudur; ben büyüyünce sigara içebilirim. Ergenliğe yeni adım atan çocuk çevresine büyüdüğünü kabul ettirmek için ilk yapacağı şey sigaraya başlamak olur ufak iken aldığı o “Senin daha yaşın küçük!” cevabı buna sebep olacaktır.
Verilmesi gerekilen cevap sigaranın zararları hakkında bilgilerden başka bir şey olmamalı. Çocukların yanında içmemeye özen gösterin. Görürseler de ben içiyorum ama zararlı, sigara kötü bir şey tarzında olmalı. Kesinlikle özendirmeyin.
Ufak Yaşlarda Sigaranın Kötü Olduğunu Aşılarsanız o Çocuk Sigara İçmez!
Eğitim kurumlarında sigaranın kötü bir alışkanlık olduğu vurgulanıyor ve öğretiliyor. Ancak evde de bu eğitimin verilmesi ve çocukların sigara içilmesinin kötü bir şey olduğunu benimsetilmesi gerek.
Genelde sigara başlama zamanı lise de ergenlik döneminde olur. Etrafına kabul ettirme ve arkadaş ortamında kabul görmek için sigaraya başlar çocuklar. Ancak doğru bir eğitim çocuğa ne olursa olsun sigara içirtmez.
Çocukluk döneminde sigara kullanımı 10’lu yaşlardan sonra başlamaktadır. Ailede sigara ile tanışan çocukların sigara kullanımına da erken yaşlarda başladıkları bilinmektedir. Aile bireylerinin, yakın akrabaların ya da özleştirilmek istenilen bireylerin davranışları çocuğun davranışlarının belirleyici olarak ortaya çıkabilmektedir.
Ev ortamının yanı sıra otomobilde sigara kullanılmasına izin verilmemelidir. Otomobilin hava hacmi küçük olup, sigara dumanından pasif etkilenim çok daha yoğun yaşanılmaktadır. Bu nedenle Aileye daha çok iş düşmektedir.
Saygılar.
Fakir Yazar.
26 Mart 2019 16:01 Kenar Yazarı
Eskiden sigara yolda sokakta ve lise çevrelerinde gizli gizli ergenler tarafından içilirdi. Şimdi sigara ücretleri artmasına rağmen özentilik o kadar çoğaldı ki artık sigara içme yaşı ilkokullara kadar düştü. Bu durum herkes için ürkütücü. Küçük yaşta sigara içen çocuklar, ergenlik yaşlarında başka zararlı maddeleri de merak edip kullanıyorlar.
Ailelerin bu konuda sürekli bilgilendirilmesi gerekiyor. Dahası, okullarda görevli personelin okul ve çevresinde çocukları gözlem altına alması ve gerekli tedbirlerle onları sigaradan ve diğer zararlı maddelerden uzak tutması gereklidir.
Güzel bir yazı konusu seçmişsiniz. Teşekkürler.
26 Mart 2019 17:20 Fakir
Ben teşekkür ederim yorumunuz için 🙂 Millete yararlı ve faydalı olmak istiyorum sürekli.